Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Fruniho majetok v zahraničí nemá kto zo SR prevziať
Zdielať na

Fruniho majetok v zahraničí nemá kto zo SR prevziať

Zdroj: SITA/Krajský úrad Košice

Ministerstvo spravodlivosti zaslalo slovenskej pobočke Interpolu list, v ktorom tvrdí, že rozsudok sa netýka majetku v zahraničí.

Majetok Vladimíra Fruniho v zahraničí, ktorý podľa májového rozsudku Špeciálneho súdu prepadol v prospech Slovenska, stále nemá kto zo Slovenska prevziať. Upozorňuje na to týždenník Plus 7 dní, podľa ktorého slovenské "inštitúcie namiesto toho, aby konečne konali, si problém pohadzujú ako horúci zemiak".

Ministerstvo spravodlivosti po vynesení rozsudku zaslalo slovenskej pobočke Interpolu list, v ktorom tvrdí, že rozsudok je nevykonateľný, respektíve netýka sa majetku v zahraničí. Špeciálny súd s tým nesúhlasí a tvrdí, že rozsudok je jasný.

Rezort spravodlivosti rozsudok považuje za nevykonateľný v zahraničí, lebo chýba vykonávací predpis, ktorý by jasne určil pravidlá a kompetentnú inštitúciu, oprávnenú zistiť rozsah majetku v zahraničí, dať návrh na zaistenie a v spolupráci so zahraničnými inštitúciami zaistiť majetky.

Hovorkyňa Špeciálneho súdu Katarína Kudjáková tvrdí, že výrok rozsudku o prepadnutí majetku sa vzťahuje na akýkoľvek majetok odsúdených osôb bez ohľadu na miesto, kde sa tento majetok nachádza. Tento rozsudok bol potvrdený rozhodnutím Najvyššieho súdu SR ako vecne správny a zákonný, dodala.

Špeciálny súd požiadal Interpol o zabezpečenie prevzatia hnuteľného majetku. Žiadosť bola podaná v čase, keď rozsudok súdu nebol právoplatný. Chorvátske orgány nevzniesli výhrady. Naopak, z nóty chorvátskeho veľvyslanectva v Bratislave je jasné, že župný súd v Splite rozhodol o vydaní Fruniho majetku Slovensku, píše ďalej Plus 7 dní.

Špeciálny súd preto požiadal Prezídium Policajného zboru a Národnú ústredňu Interpol Bratislava, aby majetok v Chorvátsku prevzali. Národná ústredňa Interpolu však aj napriek rozhodnutiu Špeciálneho súdu čaká na stanovisko ministerstva spravodlivosti, pretože došlo k rozdielnemu výkladu ustanovenia zákona.

"Čakáme, aké bude stanovisko. Až potom budeme môcť vo veci konať," uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Korch. Akékoľvek ďalšie otázky odmietol komentovať.

Zdielať na

Najčítanejšie správy