Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Košiciach rastie počet obyvateľov nelegálnych osád
Zdielať na

V Košiciach rastie počet obyvateľov nelegálnych osád

Zdroj: SITA/Rastislav Ovšonka/ilustračné

V 13 osadách v súčasnosti žije vyše 500 obyvateľov, od minulého roku sa ich počet zvýšil približne o 50

V Košiciach stále narastá počet obyvateľov v nelegálnych osadách. V 13 osadách v súčasnosti žije vyše 500 obyvateľov, od minulého roku sa ich počet zvýšil približne o 50. Mesto hľadá pozemky, na ktorých by pre týchto ľudí postavilo bytovky, uviedol dnes viceprimátor mesta Mikuláš Čečko.

"Je to právny problém. Väčšina osád je na súkromných pozemkoch, na niektorých majú obyvatelia dohody s majiteľmi," povedal Čečko novinárom počas zasadnutia košického mestského zastupiteľstva.

Vedenie mesta oslovilo starostov mestských častí, aby našli pozemky na výstavbu bytov nižšieho štandardu, kam by presťahovalo obyvateľov osád, medzi ktorými sú hlavne Rómovia. Čečko nevedel odhadnúť, kedy by sa výstavba mohla začať a koľko peňazí by si vyžiadala.

Problém s nelegálnymi osadami je podľa Čečka na Slovensku najväčší práve v Košiciach. Podľa septembrového prieskumu do osád prichádza totiž čoraz viac obyvateľov z okolitých obcí. Tí dnes tvoria pätinu ich obyvateľov.

Hoci je väčšina osád na súkromných pozemkoch, mestskú políciu zatiaľ žiadny majiteľ nepožiadal o pomoc, poznamenal šéf polície Milan Dvorožňák. Polícia však podľa neho nelegálnych obyvateľov bez rozhodnutia súdu vysťahovať nemôže. Podľa zistenia polície sa niektoré osady nachádzajú na pozemkoch, ktoré v katastri nehnuteľností nemajú zapísaného žiadneho majiteľa.

Zdielať na

Najčítanejšie správy