Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Otváranie Benešových dekrétov bolo chybou, myslí si Bugár
Zdielať na

Otváranie Benešových dekrétov bolo chybou, myslí si Bugár

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

SMK si podľa Bugára musí rozmyslieť kedy, ako a čo otvorí, pretože pri účasti SNS vo vláde je to okamžite zneužité.

Otváranie Benešových dekrétov zo strany SMK bolo vzhľadom k zloženiu vlády chybou, myslí si poslanec a dlhoročný predseda strany Béla Bugár.

"Bola to chyba, no a čo, treba to napraviť, treba sa poučiť a treba ísť ďalej", odporučil novému vedeniu strany v diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

SMK si podľa Bugára musí rozmyslieť kedy, ako a čo otvorí, pretože pri účasti SNS vo vláde je to okamžite zneužité. Problém vidí aj v tom, že podpredseda SMK pre stratégiu Miklós Duray zbytočne vypustil témy, ktoré sa dovtedy rozoberali za zatvorenými dverami. Napriek tomu si nemyslí, že by sa SMK radikalizovala. Duraya podľa neho nemožno považovať za hybnú silu strany.

Bugár je presvedčený, že v slovensko-maďarských vzťahoch musí časom prísť k zmiereniu, ktorého súčasťou bude aj riešenie dopadov Benešových dekrétov na občanov maďarskej národnosti. V dnešnej situácii si však nevie predstaviť individuálne odškodnenie osôb. Po vzore odškodnení obetí holokaustu by a podľa neho mohol vytvoriť fond, ktorý by podporoval aktivity maďarskej menšiny.

Budúcoročný štátny rozpočet podľa poslanca SDKÚ-DS Stanislava Janiša nemyslí na budúcnosť. Obáva sa, že ak sa súčasný rýchly rast hospodárstva nepoužije na upevnenie udržateľnosti rastu, hrozí nám v budúcnosti ďalšie uťahovanie opaskov. Štátny tajomník ministerstva financií František Palko reagoval, že opozícia v svojej kritike rozpočtu zabúda na zdroje z eurofondov. Financie z nich pôjdu podľa neho práve do oblastí, ktoré súčasná opozícia považuje za rozpočtovo poddimenzované, ako napríklad školstvo alebo zdravotníctvo.

Zdielať na

Najčítanejšie správy