Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
ZOO vybuduje cintorín vyhynutých zvierat
Zdielať na

ZOO vybuduje cintorín vyhynutých zvierat

Zdroj: Tai's my fave/ilustračné

Zoologická záhrada (zoo) v Bratislave chce pri vchode do areálu vybudovať cintorín pre vyhynuté zvieratá

Zoologická záhrada (zoo) v Bratislave chce pri vchode do areálu vybudovať cintorín pre vyhynuté zvieratá.

Pre agentúru SITA to povedala riaditeľka zoo Miloslava Šavelová.

„Pomníky vyhynutých zvierat by sa nachádzali pri vchode do areálu na udržiavanom trávniku. Každý by obsahoval popisky a informácie o konkrétnom druhu zvieraťa, kedy, kde žilo a kedy vyhynulo," spresnila.

Podľa Šavelovej terén na vybudovanie cintorínu je už pripravený, záleží iba od toho, či sa dohodnú s bratislavskými strednými a vysokými, umeleckými a výtvarnými školami.

„Momentálne sa so školami snažíme dohodnúť, aby pomníky pre konkrétny druh vytvorili žiaci ich škôl ako záverečnú prácu. Predpokladám však, že sa nám to podarí," povedala.

Šavelová dodala, že cintorín by mal návštevníkom zoo pripomínať, že druhová skladba na planéte sa mení a človek musí urobiť niečo pre to, aby výhynu zvierat zabránil, mal by ich chrániť.

Šavelová tiež povedala, že od budúceho roka by chceli pre verejnosť pripraviť akciu „Staň sa ošetrovateľom na jeden deň". Záujemcovia by si za určitú finančnú čiastku zaplatili kurz, dostali by oblečenie a pod vedením ošetrovateľa by sa počas jedného dňa starali o zviera, ktoré si sami vyberú.

„Zatiaľ o tom však len uvažujeme, ešte to treba premyslieť do detailov, aby nedošlo k žiadnym úrazom," dodala.

Zdielať na

Najčítanejšie správy