Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Neonacisti šíria propagandu cez internet
Zdielať na

Neonacisti šíria propagandu cez internet

Aj slovenskí neonacisti využívajú internetovú encyklopédiu Wikipédia na šírenie svojich myšlienok.

Stúpenci nacizmu a fašizmu našli nový spôsob ako šíriť svoje myšlienky. Zneužívajú na to vizáž internetovej encyklopédie Wikipédia. Ich internetová stránka sa profiluje ako elektronická encyklopédia o kultúre, umení, vede, filozofii a politike.

Prvýkrát sa objavila v mutácii vo švédskom jazyku pred rokom. Odvtedy vznikli dánska, nemecká, anglická, francúzska, portugalská, česká a aj slovenská mutácia, upozorňuje portál aktualne.sk.

Slovenská mutácia je poslednou verziou a fungovať začala 1. októbra. V súčasnosti obsahuje vyše tristo prevažne tendenčných článkov na tému národný socializmus, Židia či druhá svetová vojna. Snáď najobsiahlejší slovenský materiál je o Adolfovi Hitlerovi, uvádza ďalej aktualne.sk.

"Tieto stránky propagujú myšlienky fašizmu a extrémizmu, i keď sa tak môže diať skrytou formou, napríklad vyberaním len určitých skutočností, rétorikou a podobne," povedal pre aktualne.sk expert na extrémizmus v strednej Európe Miroslav Mareš z Masarykovej univerzity v Brne.

Problémom prezentácie nacistických a fašistických myšlienok na báze najznámejšej internetovej encyklopédie je, že môže jednoduchším spôsobom preniknúť medzi verejnosť. Pri zadaní hesla do internetového vyhľadávača si totiž prijímateľ nemusí uvedomiť, že číta napríklad o Adolfovi Hitlerovi na stránke, ktorá o ňom prináša zaujaté informácie.

"Významný vplyv bude mať to, ako sa dokážu heslá z tejto stránky radiť do popredia v internetových vyhľadávačoch. Veľa ľudí si potom nemusí ani uvedomiť, že číta extrémisticky motivovaný text," dodal Mareš.

Polícia na Slovensku nemôže skúmať, kto stojí za vytváraním slovenskej mutácie tejto stránky ani postihnúť páchateľov. Problémom je, že stránka je umiestnená na americkom serveri, uvádza aktualne.sk.

"Ide o americkú stránku a zo skúseností vieme, že keď požiadame Ameriku o spoluprácu, odmietnu ju, pretože ich prvý dodatok Ústavy (sloboda prejavu) im nedovolí donútiť tvorcu tejto stránky, aby vydal akékoľvek údaje," povedala zástupkyňa hovorcu policajného prezídia Andrea Polačiková.

Stránku zaregistrovala švédska spoločnosť NSFE Media BE, ktorú švédske médiá označili ako extrémne pravicovú alebo nacionalistickú.

Zdielať na

Najčítanejšie správy