Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Gašparovič podpísal zákon o poskytovateľoch zdravotnej pomoci
Zdielať na

Gašparovič podpísal zákon o poskytovateľoch zdravotnej pomoci

Zdroj: SITA/Dušan Hein

Podpis Ivana Gašparoviča tiež pribudol pod zákon o organizácii pracovného času v doprave.

Prezident Ivan Gašparovič podpísal novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Novela upravuje podmienky uznávania získaného vzdelania zdravotníckym pracovníkom z Európskeho hospodárskeho priestoru a Švajčiarska, priznávanie profesijných titulov a oblasť poskytovania služieb v zdravotníctve zdravotníckymi pracovníkmi, ktorí sú už usadení na území iného členského štátu a na území Slovenskej republiky vykonávajú zdravotnícke povolanie len ojedinele alebo príležitostne.

Návrh zákona upravuje aj niektoré ustanovenia zákona týkajúce sa problematiky záchrannej zdravotnej služby, v nádväznosti na požiadavky praxe najmä spresňuje typy ambulancií záchrannej zdravotnej služby a upravuje súvisiace ustanovenia.

Hlava štátu tiež podpísala zákon o organizácii pracovného času v doprave, ktorý reaguje na novú právnu situáciu po vstupe Slovenskej republiky do Európskej únie, najmä na nové nariadenie z roku 2006. Toto nariadenie má za cieľ zlepšiť sociálne podmienky zamestnancov v doprave a zvýšiť celkovú bezpečnosť na cestách, a preto novo upravuje maximálny čas jazdy za deň, za týždeň a za obdobie dvoch po sebe idúcich týždňov, povinné čerpanie denného odpočinku a pravidelného týždenného odpočinku.

Zamestnávateľ bude podľa zákona povinný rozvrhnúť zamestnancovi v doprave týždenný pracovný čas tak, aby nepresiahol 60 hodín a rozvrhnutie pracovného času mu najmenej týždeň vopred oznámiť. Ak zamestnanec v doprave vykonáva nočnú prácu, priemerný pracovný čas podľa zákona nesmie presiahnuť desať hodín za 24 hodín počas šiestich po sebe nasledujúcich mesiacov.

Podpis prezidenta pribudol aj pod zákon o používaní záznamového zariadenia v cestnej doprave. Nový zákon v súlade s európskymi predpismi upravuje typové schvaľovanie záznamových zariadení (takzvaných tachografov) a záznamových listov, náplne činnosti dielní a montérov, režim vydávania, správu a kontrolu kariet, vrátane centrálneho registra a skutkové podstaty sankcií a ich ukladanie.

Prezident podpísal aj novelu kompetenčného zákona. Na jej základe prejde od 1. novembra podpora malých a stredných podnikateľov a podpora podnikateľského prostredia do kompetencie ministerstva hospodárstva, vrátane potravinárstva a priemyslu stavebných výrobkov. V súčasnosti za rozvoj potravinárskeho priemyslu a priemyslu stavebných výrobkov zodpovedá ministerstvo pôdohospodárstva a ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja.

Prezident podpísal aj zákon o Slovenskom Červenom kríži (SČK). Nový zákon nanovo definuje postavenie SČK a garantuje mu postavenie osobitnej neštátnej právnickej osoby. Zákon tiež presnejšie a prehľadnejšie vymedzuje vzťahy SR a subjektov územnej samosprávy a SČK, vymedzuje základné úlohy SČK a jeho organizačnú štruktúru, zásady hospodárenia SČK vrátane foriem získavania prostriedkov na činnosť.

Zdielať na

Najčítanejšie správy