Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prvá nočná záchranná akcia s okuliarmi na nočné videnie
Zdielať na

Prvá nočná záchranná akcia s okuliarmi na nočné videnie

Zdroj: bois.patrick/ilustračné

Leteckí záchranári zachraňovali 53-ročného českého turistu z Koneprus, okres Beroun, ktorý sa s rodinou vybral na túru do Západných Tatier. Turista s manželkou schádzal z Račkovho sedla k Račkovým plesám.

Prvú nočnú záchrannú akciu na Slovensku, počas ktorej pilot vrtuľníka použil vo vysokohorskom teréne špeciálne okuliare na nočné videnie, uskutočnila dnes v noci posádka Leteckej záchrannej zdravotnej služby (LZZS) Air Transport Europe (ATE) z Popradu.

Leteckí záchranári zachraňovali 53-ročného českého turistu z Koneprus, okres Beroun, ktorý sa s rodinou vybral na túru do Západných Tatier. Turista s manželkou schádzal z Račkovho sedla k Račkovým plesám. Noha, ktorú mu pred časom operovali, nevydržala celodennú námahu v ťažkom chodeckom teréne. Keďže sa blížila noc a manželia nemali svetlo, rozhodli sa o pomoc požiadať Horskú záchrannú službu.

 Po príchode záchranárov sa ukázalo, že v ťažkom teréne bude transport zraneného turistu veľmi zložitý a pacient námahu nevydrží. Po výzve horskej služby Krajské operačné stredisko Integrovaného záchranného systému požiadalo o pomoc LZZS ATE v Poprade. Už po polnoci leteckí záchranári transportovali iného pacienta do ružomberskej nemocnice. Počasie nebránilo tomu, aby vrtuľník LZZS ATE nabral kurz do Račkovej doliny. Po zložitých letových manévroch pilot pristál pri Račkových plesách. Posádka o 1:30 naložila pacienta na palubu a transportovala ho do popradskej nemocnice, informoval agentúru SITA hovorca LZZS ATE Pavol Svetoň.

Zdielať na

Najčítanejšie správy