Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Pokračuje súd s expolicajtom, ktorý vyvraždil rodinu
Zdielať na

Pokračuje súd s expolicajtom, ktorý vyvraždil rodinu

Zdroj: SITA/Richard Nemec

Vojenský obvodový súd v Banskej Bystrici odsúdil Floriána Z. na 25 rokov, prokurátor žiada pre obžalovaného doživotie.

Na Vyššom vojenskom súde v Trenčíne dnes pokračuje pojednávanie s 34-ročným expolicajtom Floriánom Z., ktorý vlani vyvraždil svoju rodinu v Neninciach v okrese Veľký Krtíš. Vojenský obvodový súd v Banskej Bystrici odsúdil Floriána Z. na 25 rokov, prokurátor žiada pre obžalovaného doživotie.

Obhajoba na prvom pojednávaní koncom mája žiadala, aby bol čin prekvalifikovaný z úkladnej vraždy na vraždu, čo by umožnilo, aby expolicajt dostal nižší trest. Súd pojednávanie v máji odročil, aby znalci preskúmali lekársku správu z hospitalizácie obžalovaného na oddelení psychiatrie v trenčianskej väzenskej nemocnici, kde bol tesne pred odvolacím konaním. Znalci mali zistiť, či je bývalý policajt naďalej schopný chápať význam trestného konania.

Bývalý vedúci zmeny v azylovom útvare hraničnej a cudzineckej polície Florián Z. 10. júna 2006 v Neninciach v neskorých večerných hodinách najprv zavraždil manželku Žofiu. Vystrelil na ňu zo služobnej zbrane Makarov kalibru 9 milimetrov do hrudníka a hlavy. Potom zavraždil svojich dvoch spiacich synov vo veku päť a deväť rokov. Napokon zbraň obrátil proti sebe, zásluhou lekárov samovražedný pokus prežil.

Zdielať na