Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Mestská SDKÚ-DS chce vymeniť riaditeľa magistrátu za iného
Zdielať na

Mestská SDKÚ-DS chce vymeniť riaditeľa magistrátu za iného

Zdroj: wikipedia.org

Ak zastupiteľstvo nezmení organizačný poriadok a štruktúru a primátor nevymenuje nového riaditeľa magistrátu, poslanecký klub SDKÚ-DS - SMK nepodporí zmenu rozpočtu.

Košická SDKÚ-DS tlačí na primátora Františka Knapíka (KDH), aby odvolal doterajšieho riaditeľa magistrátu Milana Sabola (nominant SDKÚ-DS) a namiesto neho vymenoval do funkcie riaditeľa Gabriela Hrabovského (tiež z SDKÚ-DS), ktorý zastáva post zástupcu riaditeľa.

Krajská agentúra SDKÚ-DS v Košiciach dnes vydala správu, v ktorej zverejnila vyjadrenie predsedu poslaneckého klubu SDKÚ-DS - SMK Ľuboša Pajtáša.

"Ak sa na rokovaní mimoriadneho zastupiteľstva nepríjme zmena organizačného poriadku a štruktúry, tak ako ju predložil pán Hrabovský a primátor ho zároveň nevymenuje za riaditeľa magistrátu, tak ako sa to píše v koaličnej zmluve, nepodporíme žiadnu potrebnú zmenu rozpočtu a hrozí, že zamestnanci úradu nedostanú v posledných mesiacoch tohto roku výplaty," povedal Pajtáš.

V tlačovej správe sa zároveň uvádza, že Mestské zastupiteľstvo v Košiciach svojím rozhodnutím skrátilo tohtoročný rozpočet pre magistrát o 20 miliónov korún. Bolo to preto, aby sa zmenila štruktúra úradu, aby sa zoštíhlila samospráva a aby sa na chod nevynakladalo tak veľa prostriedkov z peňazí daňových poplatníkov.

Otázkou je, do akej miery bude nátlak klubu SDKÚ-DS a SMK účinný, lebo v 50-člennom mestskom zastupiteľstve majú 15 poslancov, KDH 18, Smer-SD s ĽS HZDS má po 8 poslancov, ostatní sú buď nezávislí alebo nezaradení do politických klubov. Nominanta na post riaditeľa magistrátu podľa koaličnej zmluvy navrhuje SDKÚ-DS. Vymenovanie riaditeľa magistrátu je však výlučne v kompetencii primátora Františka Knapíka a nepodlieha schváleniu zastupiteľstvom. Primátor s výmenou dosiaľ váhal.

Podľa vyjadrenia predsedu poslaneckého klubu KDH Martina Boritáša pravicová koalícia - "kádeháci" a aj dzurindovci s SMK majú spoločný záujem na zmene organizačnej štruktúry a verí, že zastupiteľstvo ju schváli.

"Pokiaľ ide o riaditeľa magistrátu, jeho odvolanie a vymenovanie je plne v kompetencii primátora, takže sa k tomu nevyjadrím," povedal pre agentúru SITA Boritáš.

Vyjadrenie primátora k tejto správe SDKÚ-DS agentúra SITA dnes nezískala. Podľa hovorkyne košického magistrátu Jany Geročovej bol mimo budovy magistrátu. Organizačnou štruktúrou sa bude zaoberať mimoriadne rokovanie mestského zastupiteľstva 27. septembra.