Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Počet osobných bankrotov stúpa, doposiaľ evidujú vyše 2 000 ľudí
Zdielať na

Počet osobných bankrotov stúpa, doposiaľ evidujú vyše 2 000 ľudí

BRATISLAVA / Pre tých, ktorých dlhy prerástli hodnotu ich majetku, je často jedinou možnosťou ako sa ich zbaviť, vyhlásenie osobného bankrotu. Počas troch mesiacov tohto roku tak urobilo 149 Slovákov. O 30 percent viac, ako počas rovnakého obdobia vlani.

Nárast počtu osobných bankrotov svedčí o dvoch veciach: že na Slovensku rastie finančná gramotnosť obyvateľstva a že sme sa ešte vždy s nenaučili spočítať, ččo si môžeme dovoliť.

Tisíce prípadov

Počas každého z prvých troch mesiacov tohto roku vyhlásilo osobný bankrot približne 50 ľudí. "Číslo sa môže javiť ako nízke, pretože počet občanov, ktorí by sa potrebovali zbaviť takýmto spôsobov dlhov, je niekoľkonásobne väčší, vysvetľuje Jana Marková zo Slovak Kredit Bureu. Od roku 2006, odkedy to zákon umožňuje, využilo túto možnosť 2 255 občanov.

"Z pohľadu banky sme nárast nezaznamenali. Ľudia si zrejme stále uvedomujú, že záväzky treba splácať," povedala Zuzana Eliášová, hovorkyňa odbornej komunikácie ČSOB.

Prísne pravidlá

Vyhlásenie osobného bankrotu nie je univerzálnym ani jednoduchým riešením problémov. Počet ľudí, ktorí využívajú túto možnosť oddlženie, limitujú aj prísne pravidlá. "Za to, že ide do bankrotu, zaplatí človek 700 eur, treba mať majetok v minimálnej výške 1 700 eur, a treba počítať aj s poplatkami advokátovi," hovorí Pavel Škriniar z Finančnej hitparády.

Sedemdesiat percent

Ak sa podarí majetok občana poverenému správcovi speňažiť a týmito peniazmi uspokojiť veriteľov, prichádza druhá fáza. "Takzvané trojročné skúšobné obdobie v rámci ktorého dlžník spláca ďalšiu časť dlhov," vysvetľuje Marková.

"Obdobie, kedy si môžu veritelia brať 70 percent z príjmov, je fakt drsné," povedal Škriniar. Ideálne je nedovoliť, aby situácia zašla tak ďaleko.

O osobnom bankrote nakrútila reportáž redaktorka Mária Dulaiová:

Súvisiace články