Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Neviete zohnať opravára spotrebičov? Europoslanci prijali smernicu, ktorá to zmení
Zdielať na

Neviete zohnať opravára spotrebičov? Europoslanci prijali smernicu, ktorá to zmení

ŠTRASBURG / Máte pokazenú práčku, mixér, či telefón a radi by ste si ho dali opraviť? Lenže neviete, prípadne opravár je zaneprázdnený, alebo je to príliš drahé. To by sa malo zmeniť. Europarlament drvivou väčšinou schválil smernicu o práve na opravu. Čo všetko si pod tým máme predstaviť a ako by to mohlo pomôcť našej ekonomike nám priamo zo Štrasburgu povie Richard Juriš.

V Európe sme si zvykli viac nakupovať ako opravovať. Toto by sa malo zmeniť kvôli ekológii, ale aj ekonomike. "Analýzy hovoria o tom, že pokiaľ by si ľudia nechali veci opravovať, ušetria v Európskej únii až 12 miliárd eur ročne v Európskej únií," hovorí europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP).

Chladničky, mixéry a práčky kupujeme často nové, lebo existujúci servis nie je nablízku alebo je drahý. Právo na opravu by malo byť pre výrobcov povinné. Výrobca bude povinný nielen zobrať chybný výrobok do opravy, ale aj za adekvátnu cenu predať spotrebiteľovi alebo opravárovi, ktorý nemusí pôsobiť pod jeho značkou. Ľudia by sa zároveň mali ľahšie dostať k informáciám, čomu pomôže transparentne vybudovaná informačná platforma pre spotrebiteľov, z ktorej sa dozvedia, kde si môžu výrobok opraviť a za akú cenu.

Udržateľné obaly

Europoslanci majú na stole aj nové pravidlá pre udržateľné obaly. Tie by mali byť po novom recyklovateľné a bez škodlivých látok. Najdôležitejšie je venovať sa stále viac cirkulárnej ekonomike. "Viac využívať, znova využívať, recyklovať a naozaj rozmýšľať v tomto širšom kontexte," hovorí europoslanec Michal Wiezik (PS,RE). Takú malú vec pre veľkú ekológiu planéty však môže spraviť každý vo svojom každodennom živote. "Nápojové obaly sa dajú, samozrejme, používať viackrát. S jedným pohárikom, ktorý držíte v ruke, si môžete prísť načapovať znova a znova. Takže je to aj na osobnom rozhodnutí," dodáva.

Právo na opravu a nové pravidlá udržateľných obalov pomôžu, aby sme mali menej znečistené prostredie, pomôžu aj ekonomike členských štátov vrátane Slovenska. Napríklad telefón sa nebude posielať na opravu do Číny, ale opraví sa v mieste bydliska. Poslanci chcú podľa Štefanca predovšetkým pomôcť rozprúdiť opravárenský priemysel, ktorý je založený na živnostníkoch a podnikateľoch. Podľa europoslanca Jozefa Mihála (PS,RE) je za novou smernicou je viacero zámerov a všetky budú na prospech veci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy