Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Odzvoní spaľovacím motorom po roku 2035? Europolitici pripúšťajú zmenu
Zdielať na

Odzvoní spaľovacím motorom po roku 2035? Europolitici pripúšťajú zmenu

EURÓPSKA ÚNIA / Politická nestabilita v Európe znižuje konkurencieschopnosť firiem a komplikuje život aj mnohým automobilkám. Kým v posledných rokoch sa všetky sily vrhli do rozvoja elektromobility, čoraz hlasnejšie sa začína hovoriť aj o návrate k spaľovacím motorom. Rozhodovať budú nielen emisie, ale najmä cena.

​Prechod od benzínu a nafty k elektrine bolo politické rozhodnutie a jednotlivým automobilkám nezostalo nič iné, len sa prispôsobiť. Nateraz platí, že po roku 2035 by sa už nemali predávať autá so spaľovacím motorom. Po voľbách do Európskeho parlamentu však môže byť všetko inak. "Možno dôjde k nejakej korekcii a bude ten termín posunutý,“ tvrdí europoslanec Robert Hajšel (SD), člen výboru ITRE.

​Tieto zmeny však vôbec netešia šéfov automobiliek, ktorí sa na zmenu pripravujú 10-15 rokov, kým poslanci v parlamente sa menia každé štyri roky. "My sme spoločnosť, ktorá len plní rozhodnutia. Ak si myslíte, že elektromobilita nie je správna vec, choďte voliť, vyberte si iné smerovanie a povedzte politikom, aby zmenili zákony,“ tvrdí generálny riaditeľ Stellantis Carlos Tavares.

Najväčšou brzdou elektromobilov sú ceny 

Nateraz platí, že v Európe bude hrať prím elektrina a spaľovacie motory postupne pôjdu do úzadia. "Dopyt po nich bude dovtedy, kým regulátor klientom a výrobcom nepovie, aby prestali kupovať a predávať takéto autá,“ povedal Tavares. Automobilky sú pripravené vyrábať také druhy vozidiel a motorov, o ktoré bude záujem. "Neveríme v zázračné riešenie jednej technologickej možnosti,“ tvrdí generálny tajomník Združenia pre výrobu a využitie biopalív Radoslav Jonáš.

​Aj spaľovacie motory sú totiž každým rokom vyspelejšie, čistejšie a najmä lacnejšie. Najväčšou brzdou rozvoja elektromobility bola dosiaľ najmä cenová dostupnosť. To by sa však, aj vďaka trnavskému závodu, mohlo už čoskoro zmeniť.

Na trh sa totiž dostane elektrické auto za cenu toho so spaľovacím motorom. "Trnava je miesto, odkiaľ budú vychádzať cenovo najzaujímavejšie elektromobily, ktoré budú schopné konkurovať tým čínskym,“ dodal Tavares. Otázne je, či dokáže aj u nás prelomiť ľady, v ktorých viazne elektromobilita.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy