Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Musíme sa pripraviť na prechod na elektromobilitu. Vláda avizuje, že automobilkám pomôže
Zdielať na

Musíme sa pripraviť na prechod na elektromobilitu. Vláda avizuje, že automobilkám pomôže

Zdroj: TASR

KOŠICE / Výjazdové rokovania vlády na východe dnes pokračovali v Košiciach. Predstavitelia vlády sa stretli na univerzitnej pôde so zástupcami automobiliek. Pretože hlavnou témou rokovania bola budúcnosť automobilového priemyslu na Slovensku. Kým v Michalovciach premiéra i ministrov privítali vrúcne, v metropole východu zažili opak.

Výjazdové rokovanie vlády v Košiciach sledovala reportérka TV JOJ Martina Rožaiová:

Prechod automobilovému priemyslu na elektromobilitu: Pomôcť by mala vláda, tvrdí Saková

Automobilový priemysel na Slovensku zamestnáva 260-tisíc ľudí, má 10-percentný podiel na tvorbe HDP a 40-percentný podiel na exporte SR. Po štvrtkovom (29. 2.) zasadaní vlády v Košiciach to skonštatovala ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) s poukázaním na dôležitosť tohto priemyslu a jeho postavenia v národnom hospodárstve.

Vláda podľa nej potrebuje pomôcť automobilovému priemyslu čeliť výzve prechodu na elektromobilitu. "Viaceré automobilky na Slovensku už podnikli zmeny vo svojich technologických a výrobných procesoch, no naďalej musíme týmto automobilkám pomáhať, aby sme zabránili poklesu produkcie. Máme v záujme, aby zostal na tej úrovni, aký je, alebo aby do budúcnosti aj rástol," povedala ministerka.

Najbližšie roky majú automobilky na Slovensku o prácu postarané

Uznesenie vlády s navrhovanými opatreniami na podporu automobilového priemyslu a rozvoja elektromobility ocenil prezident Združenia automobilového priemyslu (ZAP) SR Alexander Matušek. "Pre nás je ešte dôležitejšie to, že máme bázu na to, aby sme si v dialógu vedeli do najmenšieho detailu vyšpecifikovať, čo potrebujeme, akým spôsobom a kedy to urobíme. Konečne výsledkom nášho dialógu bude akčný plán, aby sme vedeli kedy, čo a ako musíme spraviť, aké kapacity na to potrebujeme," povedal.

Za veľmi pozitívnu informáciu označil, že najbližšie roky majú všetky automobilky na Slovensku o prácu postarané. "Možno nie sme v takej kritickej situácii ako mnohé závody inde vo svete, na Slovensku momentálne všetky závody ohlasujú rast," dodal. V súvislosti s výstavbou nového závodu automobilky Volvo pri Košiciach ide zároveň podľa neho aj o výzvu na nájdenie dostatku kvalifikovaných pracovníkov.

Tomáš: Volvo má obrovský záujem zamestnávať Rómov

Automobilka Volvo, ktorá má vyrásť pri Košiciach, má obrovský záujem zamestnávať Rómov. Počas stredajšieho (28. 2.) výjazdového rokovania vlády v Michalovciach to uviedol minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD). Oblasti automotive aj v súvislosti s príchodom automobilky na východ Slovenska sa venuje vláda i na svojom štvrtkovom výjazdovom rokovaní v Košiciach.

Podľa Tomáša je veľkou výzvou pripraviť ľudí nielen pre Volvo, ale pre celý priemysel, keďže sa nezamestnanosť pohybuje na úrovni okolo štyroch percent. Pripomenul, že v automobilke by malo pracovať 5 000 ľudí a ďalších 12-tisíc pracovných miest má vzniknúť v dodávateľských firmách. Rezort preto pripravil program na vzdelávanie a rekvalifikáciu ľudí. "Špecialita smerom k Volvu spočíva v tom, že má obrovský záujem zamestnávať našich rómskych spoluobčanov. Uvidíme, ako nám to pôjde, ale doslova na to kladú dôraz. Chcú zamestnať Rómov. Urobíme všetko preto, aby sa to podarilo," povedal.

Prioritou bude podľa neho zamestnávať predovšetkým slovenských občanov. "Ak to nepôjde, a ten trh nedokážeme nasýtiť našimi občanmi, tak budeme samozrejme robiť všetko preto, aby sme legálne priviedli na Slovensko ľudí z tretích krajín. Ale z takých, z ktorých si my vyberieme," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy