Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Europoslanci o energetickej kríze: Pomohla teplá zima, ale môže prísť aj tuhá
Zdielať na

Europoslanci o energetickej kríze: Pomohla teplá zima, ale môže prísť aj tuhá

ŠTRASBURG / Ani teplejšie počasie nedovolí Únii zabudnúť na energetickú krízu. Európska komisia navrhuje úpravy fungovania trhu s elektrinou, aby sa zabránilo ďalším výkyvom cien. Europoslanci navyše rokujú aj o zaistení energetickej bezpečnosti.

Dokument počíta napríklad s uzatváraním zmlúv, ktoré by mali dodávatelia podpísať s ich výrobcami. Tieto kontrakty by mali potom zabezpečiť pevnú cenu elektriny aj pri divokých cenových jazdách na trhoch. "Ja najviac verím opatreniam, ktoré sú systémové, napríklad prepojenie trhu s elektrinou," uviedol europoslanec Eugen Jurzyca (SaS ECR).

Európa podľa viacerých poslancov urobila už počas minulého roka rýchle kroky, ako sa odrhnúť od ruského plynu a ukázala jednotu, čo napomohlo naplneniu ruských zásobníkov, aby ľudia nepomrzli. "Podarilo sa diverzifikovať dodávateľov fosílnych palív, podarilo sa ich aj veľa ušetriť, čiže sme prešli na efektívnejšie míňanie týchto zdrojov," tvrdí europoslanec Michal Wiezik (PS, RE). Sú aj kritici, ktorí tvrdia, že od dokonalosti to malo ďaleko. "Nedokázali sme sa dohodnúť ani na zastropovaní cien energií, vraciame sa k uhoľnej energii," konštatovala europoslankyňa Monika Beňová (SMER-SD).

V nadchádzajúcich týždňoch sa očakáva, že budú prijaté ďalšie opatrenia, ako napríklad reforma trhu s elektrickou energiou či uľahčenie zavádzania energie z obnoviteľných zdrojov. "Cieľom má byť oslobodiť sa od plynu a mať efektívny spôsob, ako nevyužívať fosílne palivá, ale novú generáciu palív, ktoré sú založené na obnoviteľných a lokálnych zdrojoch, ktoré nás neviažu k nejakému dovozcovi," uviedol Wiezik.

Dôležitým faktorom bude aj počasie

"Sme oveľa pripravenejší, ako sme boli po minulé roky, no ak príde tuhá zima, tak sa obávam, že žiadna krajina v Európe na to poriadne pripravená nebude," zareagoval europoslanec Peter Pollák (OĽaNO, EPP). Aktuálne je marec a v europarlamente je príjemných 22 stupňov Celzia. Keby ale prišla tuhá zima, zopakoval by sa scenár z decembra, keď na chodbách bolo 15 stupňov a v kanceláriách 19 stupňov. Na rad by opäť prišli bundy a šály. "Bolo to drastické, ale mali by sme ísť príkladom," uviedla Beňová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy