Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Europoslanci chcú dvojnásobný počet cyklokilometrov. Taktiež presadzujú nižšiu DPH
Zdielať na

Europoslanci chcú dvojnásobný počet cyklokilometrov. Taktiež presadzujú nižšiu DPH

ŠTRASBURG / V Európskej únii sa musí zdvojnásobiť počet cyklokilometrov a to už do roku 2030. Európsky parlament k tomu zaviazal Komisiu. Europoslanci dokonca chcú, aby členské krajiny znížili DPH na nové bicykle, elektrobicykle, na ich servis, alebo na ich prenájom.

Aj v podzemí Európskeho parlamentu sa nachádza parkovisko pre bicykle. Europoslanci chcú, aby bolo ich budovanie úplnou samozrejmosťou. "Je to úplne bežná vec v Bruseli, tu vo Francúzsku, v Štrasburgu, na západ od nás," uviedol europoslanec Vladimír Bilčík."Cyklodoprava nielen na Slovensku, ale aj inde v Európe je na vzostupe. Najmä počas pandémie bola na vzostupe a treba to udržať," vyjadril sa europoslanec Michal Šimečka.

Cyklistika sa má povinne stať súčasťou mestských plánov

To by znamenalo, že developeri by okrem chodníka pre peších, museli vybudovať aj bezpečný cyklopruh a nielen namaľovať značenie na existujúce cesty. "My musíme budovať prepojené cyklotrasy, či už väčšie alebo menšie, alebo tie menšie určite napojiť aj na tie väčšie európskeho významu," vysvetlil europoslanec Robert Hajšel. "Sám som si to otestoval, keď som svojho času išiel z Bratislavy do Bruselu na bicykli. Išiel som len po cyklotrasách, takže je to možné. Tieto cyklotrasy v Európe fungujú skvele," dodal europoslanec Ivan Štefanec. Sám ale zároveň priznáva, že vo východnej Európe máme ešte čo dobiehať, aby sme sa napojili na veľkú medzinárodnú cyklosieť. "Nehovoriac o rozdrobenosti vlastníckych pomerov v krajine, kde vysporiadať pozemky pod cyklotrasou je naozaj niekedy gargantuovská úloha," uviedol europoslanec Michal Wiezik.

Z nového plánu obnovy sa ale špeciálne vyčleňuje kapitola na cyklodopravu. A cez eurofondy sa majú pozemky pod budúcimi cyklotrasami vykupovať. "Slovensko má čo dobiehať a verím, že raz sa staneme taktiež cyklistickou krajinou," dodal europoslanec Peter Pollák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy