Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
FOTO: Štatistiky útekov mladistvých ukazujú vysokú úspešnosť polície pri ich hľadaní
Zdielať na

FOTO: Štatistiky útekov mladistvých ukazujú vysokú úspešnosť polície pri ich hľadaní

BRATISLAVA / Na celom svete sú státisíce ľudí, ktorí zmizli bez stopy z rôznych dôvodov a výnimkou nie je ani Slovensko. V záznamoch nezvestných sú u nás tak deti ako aj starší ľudia. Úspešnosť pátrania polície po nich je pomerne vysoká. Príbuzní nezvestných napriek tomu často siahajú aj po iných možnostiach.

Strach zo zlých študijných výsledkov, túžba po nezávislosti či deprimujúce sociálne prostredie. Aj to sú dôvody pre ktoré najmä mladí ľudia utekajú z domu. Ešte častejšie sú ale úteky mladistvých z reedukačných zariadení. "Dôvody sú rôzne od nerešpektovania pravidiel nastavených týmito zariadeniami, nezačlenenie sa do nového kolektívu či spáchanie inej protispoločenskej činnosti," uviedla Denisa Bárdyová, hovorkyňa prezídia Policajného zboru SR.

Naša polícia má pri hľadaní nezvestných ľudí za posledné štyri roky približne rovnakú úspešnosť. Vlani, napríklad bez stopy zmizlo takmer 4600 ľudí. Vypátrať sa z nich podarilo skoro 87 percent. "Niekedy nie je dobré kontaktovať takúto osobu na mobil príliš často pretože sa môže mobil vybiť a mobil zohráva veľmi dôležitú úlohu pri pátraní po tejto osobe keď ho má pri sebe a keď je vybitý je ťažké lokalizovať tú osobu," informovala Lucia Kurilovská, rektorka Akadémie Policajného zboru v Bratislave. 

PPZ

​Oveľa viac ale polícia hľadá tých, ktorí sa vyhýbajú zákonu. Minulý rok napríklad spravodlivosti unikalo 10303 osôb. Úspešnosť polície sa tu pohybuje na úrovni viac ako 60 percent. Aj napriek tomu, že je polícia v hľadaní úspešná, mnohí vyhľadávajú aj iné možnosti. Objednávajú si napríklad služby detektívnych kancelárií. Najčastejšie ide o údajných príbuzných. "Úspešnosť pokiaľ máme dobré podklady tak sa dá pomerne bezpečne toho človeka vyhľadať ak nie je v zahraničí. Vieme ho nájsť. Druhá vec je, že treba sa vyhnúť tomu aby sme nenašli človeka, ktorý nechce byť nájdený napríklad tou rodinou," ozrejmil Vladimír Vlčák, súkromný detektív. 

PPZ

Za služby detektívnych kancelárií mnohí neváhajú zaplatiť stovky eur. Smutným faktom je, že sa na nich obracajú aj závadové osoby. "Ten najhorší prípad je keď nás osloví človek, ktorý chce vyhľadať osobu preto, že údajne sú vo veľmi dobrom priateľskom, mileneckom vzťahu a my zistíme vlastným pátraním, že tento človek čo bola najhoršia verzia má zákaz priblíženia od súdu k takejto osobe," doplnil Vlčák.

Ďalšou možnosťou, ktorú ľudia pri pátraní po svojich blízkych vyžívajú sú sociálne siete. Ide o skupiny užívateľov, ktoré zdieľajú fotografie hľadaných osôb. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy