Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pochybní veštci si zarobili pekné peniaze z obcí. Jedna prišla o viac ako milión eur
Zdielať na

Pochybní veštci si zarobili pekné peniaze z obcí. Jedna prišla o viac ako milión eur

PREŠOV / Obec Šarišské Michaľany prišla o viac ako milión eur, obec Ostrovany o vyše 100-tisíc. Pochybným veštcom ich z obecných účtov posielala účtovníčka a hlavná kontrolórka v jednom. K nepovoleným prevodom sa priznala.

Peniaze, o ktoré obe obce prišli, mali byť použité na bežné výdavky spojené s fungovaním obce a viacero projektov. To, že na účtoch Šarišských Michalian chýba obrovská suma peňazí, zistili, až keď im prišla upomienka za nezaplatenú faktúru. Vtedy sa dnes už bývalá účtovníčka priznala k mnohým neoprávneným prevodom. "My sme tri mesiace robili len pohyby na všetkých účtoch, tri mesiace v kuse sme skúmali odkiaľ, kam a čo bolo posielané," uviedol Jozef Mačo, bývalý starosta Šarišských Michalian.  Rastislav Popuša, starosta Ostrovian sa vyjadril, že nevie, komu patria tieto účty. 

Len v Šarišských Michaľanoch mali spolu 13 účtov. Peniaze z nich, ako aj z ďalších účtov susednej obce, odchádzali na rôzne účty pochybných veštcov. Jeden z nich čelí obvineniu z podvodu. Žena mala posielať obrovské sumy peňazí za rady a rituály na prinavrátenie partnera. "Také nezmysly, že ak pošleš 20-tisíc eur, tak ti poradím, všetky veci svojho partnera daj do tašky, vylož pred dom tri metre a on sa ti vráti o týždeň naspäť," dodal Mačo. 

Podozrivé pohyby na účtoch oboch obcí si dlhú dobu nikto nevšimol. Ekonómka z Ostrovian, ktorá mala prístup k obecným peniazom, dokonca po zistení, že chýba obrovská suma peňazí, zaplatila obci časť vzniknutej škody. Z vlastných peňazí uhradila viac ako 30-tisíc eur. Boli to všetky jej úspory. "Dôvod bol taký, že som sa za to cítila zodpovedná," povedala pani Martina, ekonómka obecného úradu Ostrovany. Obžalovaný muž pochádza z myjavského okresu. Ani na dnešné pojednávanie neprišiel. Požiadal súd, aby sa konalo bez jeho prítomnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy