Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Učiteľke a spolužiakom sa vyhrážal, že ich pozabíja. Mal na to absurdný dôvod
Zdielať na

Učiteľke a spolužiakom sa vyhrážal, že ich pozabíja. Mal na to absurdný dôvod

HUMENNÉ / Nechceli mu cez vyučovanie dovoliť fajčiť, tak sa učiteľke a spolužiakom vyhrážal, že ich všetkých pozabíja. Na 16-ročného chlapca z detského domova spracoval vyšetrovateľ podnet na vzatie do väzby. Prokurátor ale napokon rozhodol inak a zo zadržania ho prepustili na slobodu.

Stalo sa to počas vyučovania priamo v škole, ktorú študent navštevoval mesiac. Vyhrážky adresoval učiteľke aj spolužiakom. Učiteľku dokonca zastrašoval zaťatými päsťami. "Áno, určite urobili dobre. My v takýchto chvíľach nevieme zhodnotiť alebo vyhodnotiť, či to je schopný urobiť naozaj," vyjadrila sa predsedníčka Združenia odborných učilíšť a špeciálnych škôl, Jana Kandriková. "Keď učiteľka chlapca upozornila, aby nešiel počas vyučovania fajčiť, mladík začal všetkým vulgárne nadávať. Tiež povedal, že ich všetkých pozabíja," opísala hovorkyňa KR PZ v Prešove, Jana Ligdayová.

Potom, ako chlapec skončil za mrežami CPZ, vyšetrovateľ podal podnet na jeho vzatie do väzby. Ten ale na súd napokon nedorazil. Zastavil sa na prokuratúre. "Prokurátor OP v Humennom po preskúmaní vyšetrovacieho spisu zistil, že podnet vyšetrovateľa nie je dôvodný. Pri rozhodovaní vzal do úvahy osobitné okolnosti, ako aj skutočnosť, že obvineným je mladistvá osoba," uviedol hovorca OP v Humennom, Marián Spišák.

Študent je obvinený z nebezpečného vyhrážania a vydierania

Rozhodnutím súdu bol žiak ešte pred incidentom umiestnený do detského domova. Ústredie práce potvrdilo, že v zariadení sa momentálne nenachádza. Podľa nášho zdroja je hospitalizovaný na psychiatrii. Predsedníčka združenia špeciálnych škôl vysvetľuje, že kým v Čechách je to realita, u nás špecializované zariadenie chýba. "Snažíme sa už dlhé roky. Nie vždy tie deti patria do edukačných centier, pretože ak ide o duševné poruchy, ide o zdravotnú poruchu. To znamená, že to dieťa nemá ísť do redukčného centra, kde hlavným cieľom je prevýchova dieťaťa. Ale to dieťa potrebuje výhradne zdravotnícku starostlivosť. My máme jedno jediné zariadenie - Detská psychiatrická liečebňa Hraň, ktorá určite kapacitne nestačí. My sa dlhé roky boríme v našej krajine tým, že máme málo detských psychiatrov," vyjadrila sa Kandriková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy