Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Farmárov čakajú zmeny: Ak budú chcieť dotácie z únie, budú musieť hospodáriť novým spôsobom
Zdielať na

Farmárov čakajú zmeny: Ak budú chcieť dotácie z únie, budú musieť hospodáriť novým spôsobom

SOLOŠNICA (OKR. MALACKY) / Ak budú chcieť naši farmári dotácie z únie, budú musieť hospodáriť novým spôsobom. Napríklad by mali vytvoriť na veľkých parcelách rôzne krajinotvorné prvky. Únia tiež žiada, aby farmy nemali súčasne rastlinnú a živočíšnu výrobu. Mnohí nechápu, akú to má logiku.

Podľa nového hospodárenia, poľnohospodári musia obrovské parcely predeľovať biopasmi. Na poli už nebudú môcť byť väčšie parcely ako 50 hektárov. "S tým, že minimálna šírka biopasu musí byť 12 metrov," vysvetlil agronóm Ladislav Dulanský. Poľnohospodári hovoria, že biopas, na ktorom by mali byť vysiate plodiny, ktoré by mali prilákať rôzne druhy hmyzu, má aj svoje úskalia. "Lebo sa tam môžu množiť škodcovia, pretože na týchto biopasoch sa nesmie používať chémia," dodal Ladislav Dulanský.

Na farme v Sološnici chovajú okolo tisíc kráv. Tým, že časť pozemkov majú v horších prírodných podmienkach, dostávali na to dotácie. Po novom, ak nezvýšia počet dojníc, nedostanú žiadne dotácie. "To znamená, že musíme akoby zdvojnásobiť počet zvierat, čo v praxi nie je reálne ani možné. Nemáme na to ani zvieratá, ani ustajňovacie prostriedky, ani hnojiská či silážne žľaby," uviedol Vladimír Chovan, generálny riaditeľ Agropartner Plavecké Podhradie. 

Hovorca ministerstva pôdohospodárstva uviedol, že farmy hospodáriace s horšími prírodnými a inými špecifickými obmedzeniami, budú rozdelené podľa poľnohospodárskeho systému a zamerania výroby na živočíšne a rastlinné. "Aj farmári, ktorí v takýchto oblastiach nechovajú žiadne zvieratá, budú mať nárok na rastlinnú platbu. Subjekty budú posudzované každoročne a je možná zmena statusu z rastlinnej na živočíšnu farmu," vyjadril sa hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Andrej Wallner. "Tvorcovia tohto moderného strategického plánu nepripúšťajú variantu, že poľnohospodárske podniky majú rastlinnú aj živočíšnu výrobu," dodal Chovan. Ak teda chcú poľnohospodári dostať dotácie, budú musieť splniť veľmi náročné podmienky. "Tak získajú približne 3,38 miliárd eur z európskych zdrojov a okolo 900 miliónov eur z národných zdrojov," uviedla Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy