Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hákový kríž pred kostolom: Výtržník poškodil posvätné miesto a iné budovy
Zdielať na

Hákový kríž pred kostolom: Výtržník poškodil posvätné miesto a iné budovy

STAKČÍN / Veriacich na východe Slovenska pobúrilo vyčíňanie neznámeho páchateľa, ktorý na viacerých budovách po obci pokreslil hákové kríže a vulgarizmy. Nezastavil sa pred ničím. Znak fašizmu zobrazil aj na posvätenom drevenom kríži, ktorý je umiestnený rovno pri vstupe do gréckokatolíckeho chrámu. Ľudia v obci naňho pekného slova nemali.

"To sú nevychovaní, blázniví ľudia," reagovala obyvateľka Stakčína na vulgárne nápisy. V takomto stave totiž neznámy páchateľ zanechal aj drevený kríž umiestnený na gréckokatolíckom chráme. "Na drevený trojramenný kríž napísal dehonestujúci text," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová.

Vyjadrili sa aj kňazi

"Hákový kríž, znak fašizmu a vulgárny nápis. Moja prvá reakcia na poškodenie misijného kríža nebolo odsúdenie, ale ľútosť nad tým človekom, čo to urobil," reagoval gréckokatolícky kňaz v Stakčíne Peter Demjanovič. K situácii sa vyjadril aj pravoslávny kňaz pôsobiaci v obci Ján Gliganič: "To, že sa to stalo pred chrámom a že bol znehodnotený a dehonestovaný kríž, je prejavom toho, že tie deti vyrastajú a nevedia históriu, nevedia dejiny a nevedia, o čom to je."

Poškodená bola aj budova potravín a čerpacej stanice

"Na budove čerpacej stanice napísal na dvere mená osôb, ktoré majú k sebe blízko, a k tomu dokreslil aj srdiečko. Ďalší text napísaný na okno budovy bol vulgárny a obrázok nepublikovateľný," dodala Ligdayová. 

Polícia vedie trestné stíhanie pre trestný čin poškodzovanie cudzej veci. Škoda, ktorá vznikla poškodeným spoločnostiam, zatiaľ nebola presne vyčíslená. "Je zanedbaná výchova detí, nemajú úctu k nikomu a k ničomu," skonštatoval Gliganič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy