Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovensko čerpá eurofondy mizerne. O peniaze ale neprídeme
Zdielať na

Slovensko čerpá eurofondy mizerne. O peniaze ale neprídeme

ŠTRASBURG / Staré eurofondy nám možno vôbec neprepadnú. Slovensko, ktoré patrí ku krajinám s dlhodobo mizerným čerpaním tak bude mať možnosť presunúť eurofondy zo starého programového obdobia. Vďačiť za to môže novým, mimoriadnym pravidlám, ktoré odobril Európsky parlament, keďže chce, aby sme sa energeticky úplne oddelili od Ruska.

Slovensko môže aktuálne hovoriť o šťastí, pretože má reálnu možnosť neprísť o nevyužité eurofondy ešte z minulého obdobia. "Umožní nám minúť neminuté eurofondy, 1,5 miliardy z týchto eurofondov na pomoc na boj proti drahým energiám," povedala europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH,EPP). Podľa europoslanca Eugena Jurzycu (SaS, ECR) dôjde k zmene, že sa presunú peniaze z menej efektívnych fondov do Repower EU. 

Hovoríme o prekalibrovaní nášho energetického systému a systému výroby energie. Zahŕňa výstavbu zásobníkov ropy, plynu a najmä fotovoltických elektrární. "V prípade Slovenska ide o ekonomiku, ktorá je veľmi závislá najmä na dovoze fosílnych palív a to najmä z Ruska, ktoré vedie vojnu na Ukrajine," spomenul europoslanec Robert Hajšel (SD).

Z peňazí sa majú navyše kompenzovať najmä tí, ktorí sa pre drahšie energie dostávajú na hranicu chudoby. "Je tu veľký dôraz kladený na zraniteľné domácnosti, ktoré trpia energetickou chudobou a na malé a stredné podniky," konkretizoval europoslanec Michal Wiezik (PS, RE). Ide tak o mimoriadnu zmenu v čerpaní eurofondov, ktorá až donedávna nebola vôbec v pláne. "Ruská agresia na Ukrajine nám ukázala, že závislosť od fosílnych palív z krajín, ktoré majú totalitné a nepriateľské režimy je naozaj chybou," uzavrel Martin Hojsík (PS, RE).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy