Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Základné lieky proti horúčke je náročné zohnať. Situáciu začal riešiť Európsky parlament
Zdielať na

Základné lieky proti horúčke je náročné zohnať. Situáciu začal riešiť Európsky parlament

ŠTRASBURG / Európskej únii chýbajú lieky. Situácia pred Vianocami, keď sme na Slovensku nevedeli zohnať ani základné lieky proti horúčke, sa opakuje v mnohých ďalších členských krajinách. Tento problém už preto začal riešiť Európsky parlament.

Silná chrípková sezóna v celej Európskej únii ukazuje, že naša závislosť na dovoze liekov z mimo členských krajín sa nám vypomstila. "Vidíme to aj v lekárňach povedzme tu vo Francúzsku, zažívame to v Belgicku, ale aj susednom Rakúsku," povedal europoslanec Vladimír Bilčík. 

"Ja sám teraz, keď som mal chorú dcéru, tak sme nevedeli zohnať detský paracetamol, na Slovensku chýbajú lieky na krvný tlak, na bolesti hlavy," vyjadril sa podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka. Počas pandémie sa znížila chorobnosť a aj dopyt po liekoch. A teraz, keď máme chrípkovú epidémiu, liekov je nedostatok. Jednoducho sa nedoviezli. Podľa Michala Wiezika sa ukazuje, že to nie je jednorazové zlyhanie, ale skôr komplex problémov.

"Niektoré lieky sa vyrábajú v troch kútoch sveta s tým, že každý komponent sa vyrába inde a ešte potom sa dávajú dohromady v ďalšej krajine," povedala Miriam Lexmann. Takmer 80 % liekov vyrába Čína a India. Ak majú výpadky, prejaví sa to na celom svete. Podľa Roberta Hajšela musíme navrátiť túto výrobu do EÚ. "Samozrejme, nebude to zadarmo, jedine cez podporné schémy, schémy štátnej pomoci," dodáva. 

"Lieky je potrebné čo najskôr začať vyrábať priamo v Európskej únii," povedal europoslanec Peter Pollák. Vlastné lieky, na vlastnom území. To je princíp novej legislatívy, ktorú práve kvôli týmto výpadkom liekov začal pripravovať Európsky parlament. "Jednotlivé krajiny dokážu poslať nielen lieky, ale aj zdravotnícky materiál, dokonca aj svojich lekárov do krajín, ktoré to potrebujú ešte viac," dodáva Ivan Štefanec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy