Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Uväznené v prepravke na hydinu čakali na smrť. Šteniatok sa niekto zbavil tak, že ich vyhodil za dedinou
Zdielať na

Uväznené v prepravke na hydinu čakali na smrť. Šteniatok sa niekto zbavil tak, že ich vyhodil za dedinou

HUMENNÉ / Nebyť všímavého okoloidúceho, psíky by v mraze čakala krutá smrť. Roztomilé šteniatka tak skončili v humenskom útulku a čakajú na adopciu.

Šteňatá boli vyhodené v prepravke v katastri obce Hažín nad Cirochou. Zaregistroval ich náhodný okoloidúci a okamžite informoval dobrovoľníčky z humenského útulku. "Tak takýto prípad naozaj ešte nebol, aby nedostalo to zvieratko šancu na prežitie. Boli uväznené v prepravke a čakali na smrť v týchto mrazoch, určite by do rána neprežili," uviedla predsedníčka OZ Pomáhaj a chráň, Ľubica Kizáková. Prepravka navyše nie je pre psy, ale podľa veterinárky pre hydinu či králiky. Hovorí, že strojca ich osudu by urobil lepšie, ak by ich vypustil voľne.

"Pretože by mali väčšiu šancu, či už si niečo uloviť, alebo zjesť nejaké odpadky, alebo by ich dokrmovali nejakí ľudia. Pokiaľ by tieto zvieratá nikto nenašiel, je tam veľmi malá šanca na prežitie, pretože boli tam bez vody, bez potravy. Nakoľko je teraz zima, žiadny pohyb, žiadna termoregulácia, zviera by uhynulo jednak na hlad, jednak na podchladenie," vysvetlila veterinárka Lenka Lisa. "A ja by som chcela poprosiť ľudí, aby naozaj si všímali takéto prípady a hlásili ich. Alebo, keď sa už boja oni, tak nech posunú túto informáciu nám, my ju posunieme ďalej, buď na štátnu veterinárnu správu alebo na environmentálnu políciu," dodala Kizáková.

Dobrovoľníčky apelujú na starostov obcí, aby dbali na čipovanie

To je podľa nich jeden zo spôsobov, ako zabrániť nekontrolovateľnému zbavovaniu sa zvierat. "A je hanbou Slovenska, že sa nevie o túto situáciu postarať," vyjadrila sa Kizáková. "Šteňatá tu budú po dobu 45 dní, pokiaľ prejdú karanténou a vlastne všetkými úkonmi, ktorými prejsť majú a potom budú ponúkané k adopcii," uviedla Lisa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy