Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Od začiatku vojny na Ukrajine pomáha každý, kto môže. Vojnový konflikt zneužíva aj mnoho podvodníkov
Zdielať na

Od začiatku vojny na Ukrajine pomáha každý, kto môže. Vojnový konflikt zneužíva aj mnoho podvodníkov

BRATISLAVA / Od začiatku vojny na Ukrajine sú na pomoc dobrovoľníkov, ale tiež obyčajných ľudí, odkázaní aj samotní vojaci. Od februára sa vojakom u našich susedov stal takmer každý bojaschopný muž. Mnohí okrem zbrane a rozkazov nedostali takmer nič. Bojovníci preto hľadajú pomoc aj cez sociálne siete, kde však vojnový konflikt zneužíva mnoho podvodníkov. A práve zneužívanie dobrovoľníctva aktívne vyšetrujú ukrajinské orgány už od začiatku ruskej invázie.

Pomáhajte, nezastavujte sa, ale overujte, komu chcete poslať peniaze. Hovorí Sergej Savchenko, zakladateľ darcovskej organizácie All for Ukraine, ktorá už pôsobí aj na Slovenku. Pomáha s darcami najmä vojakom.

"Toto je stopercentne práca krajiny, mala by to robiť vláda a ministerstvo obrany, ale keď to nefunguje tak ako má, nemôžeme si povedať, že počkáme, kým to pôjde, lebo čas plynie. Najdôležitejšie je, že tí, ktorí tam bojujú, sú naši príbuzní, priatelia a kolegovia. Nemôžeme im povedať, aby počkali pár mesiacov, oni to potrebujú teraz," povedal Sergej Savchenko. Nejde o jediné združenie, ktoré takto armáde pomáha s tým, čo by mala dostať od štátu a nedostáva. Ďalekohľady, termovízie, teplé oblečenie, lieky, ochranné pomôcky, ale aj lopaty, krompáče či karimatky aj terénne autá už nakúpili za takmer milión eur za necelý rok. 

Pomoc, ktorú vojaci dostanú, napríklad od All for Ukraine, nestačí, a preto mnohí zakladajú sami so svojimi bojovými skupinami súkromné účty na internete. Prosia napríklad o donora na nákup drona, rukavíc či topánok. Ide o niečo, čo sme doteraz v Európe pri armádach nevideli. "Doslova až do zákopov sa dostanú správy sprostredkované vďaka sociálnym sieťam. Je to neuveriteľný fenomén," informuje sociologička Silvia Porubänová. 

Tak ako Sergej, aj sociologička upozorňuje na možné zneužívanie utrpenia Ukrajiny. "Vôbec nevylučujem, že pôjde o falošných vojakov a falošné vojenské skupiny, ktoré budú žiadať o finančnú a inú pomoc," dodáva Silvia Porubänová.  

S čím sa vojnová Ukrajina pasuje, okrem ruskej agresii, je čierny obchod s tým, čo vojaci nutne potrebujú. Ukrajinská generála prokuratúra pred pár dňami odhalila priekupníkov s tovarom, ktorý bol určený pre bezplatnú pomoc armáde, no dostali ho do rúk špekulanti. Sergej dúfa, že aj vďaka takýmto vyšetrovaniam dobrovoľníci Ukrajincov neprestanú podporovať so všetkým, čo potrebujú. "Treba pomáhať, ale treba to robiť vedome a overenými cestami," povedal Sergej Savchenko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy