Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ursula von der Leyenová predniesla správu o stave únie. Témou bola Ukrajina aj energetická kríza
Zdielať na

Ursula von der Leyenová predniesla správu o stave únie. Témou bola Ukrajina aj energetická kríza

ŠTRASBURG / Proti ruskému agresorovi bude Európska únia ďalej pomáhať a v sankciách nepoľaví. Povedala to šéfka Európskej komisie vo svojom ročnom prejave o stave Európskej únie. Do Štrasburgu si pozvala ukrajinskú prvú dámu, manželku prezidenta Zelenského a spoločne s ňou už dnes odchádza do Kyjeva.

Prejav o stave európskej Únie si prišli vypočuť stovky europoslancov. Práve na ňom totiž šéfka európskej komisie predstavila jej ďalšie fungovanie.

"Odvaha má dnes svoje meno. Volá sa Ukrajina. Ruský prezident Vladimir Putin neuspeje a Ukrajina podporovaná Európskou úniou nakoniec zvíťazí,“ vyhlásila šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Šéfka eurokomisie oznámila aj ďalšie kroky, ako bude Únia postupovať v energetickej kríze. Zastropujú sa ceny elektriny z neplynových zdrojov, čo prinesie členským krajinám 140 miliárd eur na prekonanie krízy.

"Zastropovanie ale by malo ísť aj s ďalšou podmienkou, a to je to šetrenie. To je legitímna podmienka,“ vyjadril sa Eugen Jurzyca, poslanec Európskeho parlamentu.

Únia tiež poskytne 100 miliónov eur na obnovu ukrajinských škôl a zaradí sa do roamingovej zóny Európskej únie. "Ukrajina dnes bráni slobodu a demokraciu nielen vo vlastnej krajine, ale aj v celej Európe,“ povedal europoslanec Ivan štefanec.

"Musíme čeliť ruskej agresii na Ukrajine, musíme túto situáciu vyriešiť ku spokojnosti všetkých,“ vyhlásil poslanec Európskeho parlamentu Michal Wiezik.

Ursula von der Leyenová oznámila, že Ukrajina sa tiež začlení do jednotného európskeho trhu. Potvrdila tiež zastropovanie cien dovezeného plynu, významnú reformu trhu s elektrinou a obrovskú investíciu, ktorá naštartuje vodíkový trh. Okrem šéfky eurokomisie však hodnotili stav Únie aj slovenskí europoslanci.

"Európska únia je v dobrej kondícii. Zvládli sme pandémiu, zareagovali sme dobre, spoločne, súdržne, prekvapivo rýchlo,“ uviedol europoslanec Vladimír Bilčík.

"To, čo zlyháva, tam kde zlyháva, je ochrana demokracie, ochrana právneho štátu a ochrana aj európskych peňazí z rozpočtu,“ vyjadril sa Michal Šimečka, poslanec Európskeho parlamentu

"My musíme zostať jednotnými, ale v tej rozmanitosti. My musíme sa snažiť o dosahovanie tých istých cieľov, ale samozrejme rešpektujúc slobodu jednotlivých štátov, ako sa k tým cieľom dopracujú,“ uzavrel europoslanec Robert Hajšel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy