Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Domácich na Podpoľaní trápi situácia s medveďmi. Minister Budaj im odkázal, aby zlepšili osvetlenie obcí
Zdielať na

Domácich na Podpoľaní trápi situácia s medveďmi. Minister Budaj im odkázal, aby zlepšili osvetlenie obcí

DETVA / Situácia s medveďmi na Podpoľaní trápi domácich. Už vyzývali vládu, boli na parlamentnom výbore, dokonca sa vyhrážali štrajkom. Nepomohlo. Minister Budaj im odkázal, aby zlepšili osvetlenie obcí, čo pri energetickej kríze, podľa starostov, neprichádza do úvahy.

Medvede sa podľa miestnych neboja už ničoho, do záhrad prichádzajú aj počas dňa. "Ráno, na obed, večer, vkuse sú tam," hovorí obyvateľ Podpoľania Pavel Chebeň.

"Ja neviem, na koho sa obrátiť už, tie medvede nás doslova idú zjesť," zúfalo vysvetľuje Katarína Cheneboňá, obyvateľka Podpoľania.

Ťažké srdce majú na zásahový tím, ktorý na Poľane monitoruje zhruba päťdesiatku vytipovaných jedincov. "Od apríla tohto roku  členovia zásahového tímu boli na Podpoľaní 129 krát, vykonali 65 výjazdov," uviedol Juraj Smatana, štátny tajomník MŽP SR.

Od jari eliminoval zásahový tím dva problematické jedince, ktoré stratili plachosť. "Je to výsmech ľuďom obyvateľom kraja," myslí si Ján Nôžka z Poľovníckeho združenia Očová - Háj.

Smatana povedal, že v príprave je odstrel ešte ďalších dvoch problémových medveďov. Posilnenie osvetlenia v obciach, ktoré im pred časom odporučilo ministerstvo je podľa Podpoliancov nereálne, vzhľadom na ceny energií. Aj naďalej požadujú reguláciu populácie medveďa pod Poľanou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy