Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na samite EÚ sa s lídrami spojil aj Zelenskyj. Vyzdvihol Slovákov, no kritiku si naopak vypočul Viktor Orbán
Zdielať na

Na samite EÚ sa s lídrami spojil aj Zelenskyj. Vyzdvihol Slovákov, no kritiku si naopak vypočul Viktor Orbán

BRUSEL / Dvojdňový samit Európskej únie, ktorý sa mal skončiť 25. marca okolo obeda, sa natiahol do večerných hodín. Pred siedmou hodinou večer, slovenský premiér Eduard Heger, informoval o ďalších sankciách a o tom, že lídri Moskve pohrozili, aby ukončila vojnové zločiny na Ukrajine. Štátnici sa v noci zhodli aj na ďalšej pomoci Ukrajine a krajinám, kam utečenci prichádzajú.

Tento samit bol výnimočný. Okrem toho, že sa ho zúčastnil americký prezident Joe Biden, tak sa s lídrami spojil z Kyjeva aj Volodymyr Zelenskyj. "Vyzdvihol aj Slovenskú republiku, medzi krajinami, ktoré výrazne pomáhajú Ukrajine," vysvetlil premiér SR, Eduard Heger. Kým ukrajinský prezident vyzdvihol Slovákov, tak kritiku si naopak vypočul Viktor Orbán. Odkázal mu, že by si mal už vybrať, na koho strane stojí.

Čo si o tom myslí Vitkor Orbán, nie je známe. Od samitu v Paríži nedáva rozhovory. Atmosféru preto opísal Eduard Heger : "Tá atmosféra bola úprimná, ako vždy." V otvorenej atmosfére ale museli lídri riešiť aj rastúce ceny energií a to, ako sa odstrihnúť od ruského plynu a ropy, aby to čo najmenej bolelo. "Sme ako únia, veľmi závislí od fosílnych palív z Ruska a toto musíme jednoducho čím skôr prerušiť, a preto potrebujeme rôzne zdroje a riešenia," vyjadrila sa fínska premiérka, Sanna Marin. Hovorilo sa aj o reforme trhu, stanovení limitu cien elektriny, či o spoločných nákupoch plynu. Vzhľadom na rozličné názory členských krajín, najmä odporu Nemecka, Holandska a Maďarska, sa ale neočakáva rýchle energetické embargo Ruska, ako čakajú Poľsko a pobaltské štáty. "Každá krajina by si mala zvoliť nejaký svoj nástroj, ktorý jej pomôže tú situáciu zvládať," dodal Heger.

Pomoc podá aj Amerika

Joe Biden mal ráno tlačovú besedu so šéfkou Európskej komisie, kde prisľúbil pomoc : "15 miliárd kubických metrov LNG, dodáme do Európy už v priebehu tohto roka." "Tento objem nahradí tretinu ruského plynu," dodala Ursula von der Leyen. Podľa slovenského premiéra, NATO ani Európa nesmú byť teda defenzívne, musia naďalej ukazovať jednotu a silu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy