Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Michal Šimečka: Vďaka mojej pozícii v EP bude hlas Slovenska silnejší
Zdielať na

Michal Šimečka: Vďaka mojej pozícii v EP bude hlas Slovenska silnejší

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Málokomu na Slovensku ušla informácia, že prvýkrát na post podpredsedu Európskeho parlamentu bol tento týždeň zvolený Slovák. Čo pre našu krajinu bude znamenať jeho hlas, aké zmeny prinesie pri rozhodnutiach, ako bude brániť záujmy Slovenska a hodnoty Európskej únie? Zakladajúci člen strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka v rozhovore o jeho novej funkcii, ale aj o tom, aké je náročné cestovať a venovať sa rôznym problematikám aj tu na Slovensku.

Čo znamená pre vás, pre Slovensko a možno aj pre europarlament, že ste jeho podpredsedom?

Pre mňa je to veľká česť a veľký záväzok, že som získal dôveru kolegov a kolegýň v Európskom parlamente a myslím, že to je aj dobré pre Slovensko, že vlastne prvýkrát od vstupu do EÚ budeme mať zastúpenie aj na poste podpredsedu parlamentu. Pre mňa je to teda aj záväzok vyťažiť čo najviac pre Slovensko a slovenských občanov a myslím, že aj vďaka tejto pozícii bude hlas Slovenska v Európskom parlamente ešte silnejší. Teším sa na tú prácu a budem robiť všetko, čo sa bude dať.

Ako by sme z toho my ako krajina ešte mohli vyťažiť? Čo všetko by sme mohli vďaka tomu získať?

Nechcem sľubovať niečo, čo sa nedá splniť, ale je jasné, že s tou funkciou prichádza aj nejaký vplyv, či už formálny alebo neformálny, na rozhodnutia Európskeho parlamentu, takže v situáciach, akých bude potrebovať Slovensko pomôcť, či už bude mať nejaké záujmy v EÚ alebo bude treba niečo presadiť, tak ako podpredseda parlamentu môžem do toho zasiahnuť o niečo viac ako napríklad radový poslanec, takže je to pre mňa aj zodpovednosť pracovať pre Slovensko.

Ako sa zmení vaša práca? Na aké dlhé obdobie sa stávate podpredsedom europarlamentu?

Do konca volebného obdobia, to znamená, že ešte na 2,5 roka takmer. Najväčšia zodpovednosť je viesť schôdze Európskeho parlamentu, podobne ako v našom, keď predseda práve nemôže, tak ho zastupuje podpredseda. Deň po zvolení mi volala predsedníčka, že musí niekto viesť schôdzu, lebo všetci ostatní sú vybookovaní a pre mňa to bol šok, pretože som mal trému a myslel som si, že budem mať nejaký čas na prípravu. Tak som hneď viedol schôdzu, čo je celkom zodpovednosť. Verím, že napriek všetkým povinnostiam budem môcť byť aj na Slovensku a pracovať aj pre slovenských voličov.

Každý prináša niečo nové a čo máte v pláne vy? Čo budete robiť inak alebo čo zmeníte?

Keď som viedol prvý raz schôdzu, tak som hovoril po slovensky a bolo to prvýkrát v dejinách Európskeho parlamentu, čo z toho predsedníckeho pultu zaznievala slovenčina, lebo tam je zvykom, že hoci ľudia ovládajú cudzie jazyky, hovoria svojim národným jazykom, lebo taká je EÚ, všetci sme rôzni, všetci máme svoje tradície, svoj jazyk...takže, toto bolo určite nové. Čo všetko budem mať na starosti, aké portfólio, to sa ešte musíme dohodnúť. Budúci týždeň budem mať prvé stretnutie s predsedníčkou parlamentu Robertou Metsolovou, tak uvidím ako to bude vyzerať. Rád by som robil to, na čo som sa sústredil doteraz, hájiť základné hodnoty EÚ a presadzovať, aby ich EÚ aj vedela brániť, to znamená demokraciu, ľudské práva a právny štát, čo sú koniec koncov aj slovenské hodnoty.

To sú všetko seriózne informácie, ale ako reagovala vaša rodina, vaša partnerka?

Tešili sa, samozrejme. Moja dcérka, ktorá ma rok a pol ešte nerozumie, čo sa stalo, ale všetci gratulovali a boli radi, takže myslím, že to bolo dobre prijaté.

Znamená to, že budete teraz v robote oveľa dlhšie?

Tak samozrejme, že o niečo náročnejšie to bude, to je pochopiteľné, ale chcem a budem sa snažiť čo najviac času tráviť doma na Slovensku s rodinou. Nepresťahovali sme do Bruselu, lebo dcérka má aj starých rodičov na Slovensku a myslím, že v tomto veku by bolo dobré, keby ešte bola doma, tak budem cestovať a budem sa snažiť to nejako rovnomerne rozdeliť. Na Slovensku chcem ďalej politicky pôsobiť, to bol aj môj sľub voličom, keď som kandidoval, že sa nechcem stratiť v Bruseli, ako to niekedy býva, ale chcem byť prítomný aj tu a pomáhať aj ľuďom na Slovensku a riešiť aj slovenské témy, takže verím, že sa to bude dať.

Keď je človek europoslancom, má šancu sa presťahovať s celou rodinou do zahraničia, žiť tam a byť bližšie k práci?

Viacerí europoslanci dochádzajú. Prídu do Bruselu alebo do Štrasburgu na pár dní a na víkend chodia domov a sú s rodinami, ale sú aj takí, ktorí sa presťahujú. Ja som si vybral cestu, že budem dochádzať, hoci je to v niečom náročnejšie, ale som blízko Slovensku, mám to tu rád a nechcem sa odsťahovať.

Spomenuli ste, že sa nechcete stratiť zo slovenskej politiky, tak si pripomeňme témy, ktoré vás najviac zaujímajú.

V tejto chvíli, samozrejme, najviac trápi pandémia, očkovanie a ako sa z toho konečne dostať. Pre mňa je naozaj veľká téma nespravodlivosť, ktorá sa deje ľuďom, ktorí za štipku marihuany alebo mastičky, ktorú z nej vyrobili, im hrozí 15-20 rokov. Viem, že to nie je najdôležitejšia téma, ale ja sa s tými ľuďmi stretávam, dokonca aj keď som kandidoval na podpredsedu parlamentu, ten víkend som bol v Leopoldove navštíviť jedného takého človeka, ktorému hrozí 20 rokov väzenia za to, že vyrábal liečivé maste pre svojich príbuzných, čo je podľa mňa absurdné a nespravodlivé. My sme s kolegami predložili zákon, spísali sme petíciu, lebo toto naozaj nepatrí do 21. storočia, do členskej krajiny EÚ. Samozrejme, riešime aj množstvo iných vecí. Pripravil som balíček na pomoc mladým ľuďom po korone. Spolu s kolegami z Progresívneho Slovenska predkladáme zákony na pomoc ženám, zvýšenie materskej a podobne. V posledných dňoch som sa ale venoval najmä tej tématike dekriminalizácii marihuany.

Keď budete viesť schôdze v Európskom parlamente, budete musieť byť trochu aj mediátor? Niektoré diskusie sú predsa len trochu vášnivejšie.

Áno, vznikajú také situácie, samozrejme. Niektorí poslanci sú vášnivejší ako iní pri tých prejavoch. Je tam 700 ľudí a nájdu sa tam rôzne typy. Predsedajúci, ktorý vedie schôdzu musí byť schopný, v prípade, že sa schádza do nejakého extrému alebo po sebe kričia a je nejako narušený poriadok, musí nastoliť poriadok. Treba mať na to aj cit, pretože nie každého môžem prerušiť alebo mu zobrať slovo len preto, že hovorí niečo, čo sa mi nepáči. V tomto prípade je tá rola predsedajúceho dôležitá. Je to niečo, čo prichádza so skúsenosťami, tak verím, že aj ja sa do toho postupne dostanem.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy