Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Podpredseda Európskeho parlamentu Šimečka: Chcem posilniť kontakty so Slovenskom
Zdielať na

Podpredseda Európskeho parlamentu Šimečka: Chcem posilniť kontakty so Slovenskom

ŠTRASBURG / Slovensko zaznamenalo mimoriadny úspech v európskych štruktúrach. Po Marošovi Šefčovičovi máme druhého najvyššie postaveného Slováka v Európskej únii. Europoslanec Michal Šimečka sa stal podpredsedom Európskeho parlamentu. Adam Zavřel sa s ním rozprával po zvolení priamo v Štrasburgu a europoslanec neskrýval dojatie.

Hneď po tom, ako vo večerných hodinách zvolili Šimečku za podpredsedu parlamentu, začal sa maratón rokovaní o tom, ktoré portfólio bude mať na starosti. “Ešte večer sme riešili všelijaké telefonáty, veľa ľudí gratulovalo, tak som sa snažil na všetko odpísať a zároveň robíme prvé kroky, aby som začal fungovať ako podpredseda EP,” opísal prvé kroky Michal Šimečka.

Vo svojej voľbe získal 494 hlasov a stal sa jedným zo 14 podpredsedov. Čaká ho vedenie schôdzí a venovať sa chce hlavne tak ako doteraz ochrane demokracie a princípom právneho štátu. Kontakty so Slovenskom by chcel práveže posilniť. “Napríklad vzťahy so slovenským parlamentom boli na vyššej úrovni, aby sme zapájali slovenských poslancov do diania v Bruseli,” povedal o svojich plánoch novozvolený podpredseda Európskeho parlamentu.

Ako šéfka sociálneho výboru ale končí Lucia Nicholsonová a dobrovoľne sa vzdala kandidatúry. “Práve kvôli tomu, že slovenská delegácia v renew grupe, ktorú zastupujem s Michalom Šimečkom dostala šancu postaviť podpredsedu," vyjadril sa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Do vedenia parlamentu ako kvestor sa dostala aj Monika Beňová, ktorá bude dohliadať na chod Európskeho parlamentu a teda spolupracovať s Michalom Šimečkom. “Ide spravidla o akúsi vnútornú kontrolu toho ako fungujú služby, ako fungujú pravidlá pre poslancov,” vysvetlila Monika Beňová. “Je to pre mňa veľká česť a veľký záväzok a chcem sa, samozrejme, poďakovať všetkým členom Progresívneho Slovenska, ktorí ma podporovali a predovšetkým voličom, ktorí ma zvolili a dali mi tento silný mandát na to, aby som sa mohol stať aj podpredsedom Európskeho parlamentu," poďakoval Šimečka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy