Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slováka obvinili z vraždy učiteľky v Írsku
Zdielať na

Slováka obvinili z vraždy učiteľky v Írsku

DUBLIN / Írskom otriasa vražda mladej učiteľky Ashling Murphyovej. Polícia z nej obvinila Slováka Jozefa P. Muž má 31 rokov a býval na Lynally Grove v meste Tullamore, v Írsku. Ten bol za čin už aj právoplatne obvinený. Telo 23- ročnej učiteľky našli 12. januára na brehoch kanála na okraji mesta Tullamore.

Slovák bol za vraždu obvinený, motív jeho činu ostáva neznámy

Muža obvinil špeciálny súd v Írsku za vraždu mladej učiteľky. Jozef ju mal napadnúť, keď si išla cez deň zabehať popri kanáli v Tullamore , uviedol portál BBC

Jozef P. bol obvinený obvodným súdom v Tullamore a bol vo vyšetrovacej väzbe týždeň. Iného muža, tridsiatnika, ktorého zadržali 12. januára prepustili bez vznesenia obvinenia. Írska polícia, tvrdí, že vypracuje spis pre Úrad riaditeľa prokuratúry. Zatiaľ motív tohto ohavného činu nie je známy.  

Právnik obhajujúci Jozefa P. uviedol, že ide o občana Slovenskej republiky, ktorý žil zo 166 libier, čiže 200 eur, týždenne. Jozef P. sa pred okresný súd Clover Hill postaví 26. januára. Právny zástupca Jozefa P. požiadal pre svojho klienta o bezplatnú právnu pomoc a o služby tlmočníka. 

Poobedný beh sa stal učiteľke osudným

23-ročná žena bežala pozdĺž kanála Grand Canal, ktorý je známy ako Fionina cesta na pamiatku nezvestnej Fiony Penderovej. Z behu sa už nevrátila domov. Táto udalosť vyvolala v krajine rozsiahle verejné diskusie o násilí na ženách. Počas pohrebu učiteľky na prvom stupni polícia oznámila, že zadržala podozrivého, ktorého identita je už známa, ako aj pôvod. 

Za útokom je Slovák

Polícia v Írsku verila, že mala dostatok dôkazov na vznesenie obvinenia voči Slovákovi za vraždu Ashlingy Murphyhovej. Polícia si bola istá, že mala dostatočné množstvo dôkazov na základe forenzných údajov a výpovedí svedkov. Naďalej žiadajú o informácie o vražde, vrátane informácií o „mužovi oblečenom v čiernej teplákovej súprave (bez kapucne), čiernych teplákových súpravách s veľkým bielym pruhom alebo bielym nápisom na boku."

​Policajti už zhromaždili zábery podozrivého muža a zdroje hovoria, že existuje podozrenie, že bol v oblasti Canal Grande niekoľko hodín predtým, ako bola Ashling zavraždená. Z podozrivého muža sa stal nakoniec obvinený Jozef P. Z parkoviska asi jeden kilometer od miesta vraždy včera odstránili fľaše. Oblasť bola uzavretá a fľaše boli odnesené na forenznú expertízu.

Slovenka žijúca v Dubline: Je to hanba pre Slovákov

O atmosfére aká vládne v krajine po tejto udalosti porozprávala pre TV JOJ Slovenka Zuzana. "Prípad sa stal okamžite hlavnou témou," konštatovala Slovenka s tým, že už pred týmto nešťastím bola téma násilia na ženách rozšírenou a veľmi diskutovanou. "Bohužiaľ, pre slovenskú komunitu žijúcu v Írsku je o to horšie prijať fakt, že to bol údajne Slovák. Je to hanba pre Slovákov, ktorí tu žijú," konštatovala Zuzana. "Pri útoku za bieleho dňa ho obeť poškriabala na čo si to dal muž ošetriť v nemocnici v Dubline. Sestričke sa zdral podozrivý a privolala políciu," priblížila detaily, ktoré kolujú v Írsku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy