Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Michala Šimečku zvolili za podpredsedu Európskeho parlamentu
Zdielať na

Michala Šimečku zvolili za podpredsedu Európskeho parlamentu

ŠTRASBURG / Okrem toho, že si v utorok, 18. januára, vybrali predsedníčku Európskeho parlamentu, hlasovali aj o poste podpredsedu parlamentu. Stal sa ním prvýkrát v histórii Slovák, Michal Šimečka.

Michala Šimečku z frakcie Renew Europe nominovali kolegovia na post podpredsedu Európskeho parlamentu. "Veľmi si vážim dôveru poslankýň a poslancov z celej Európy, ktorí ma dnes zvolili. Špeciálne ma teší, že je to úspech pre Slovensko. Prvýkrát sme získali takúto vysokú funkciu v EP, a mňa teší, že hlas Slovenska v európskej politike bude aj vďaka mojej práci opäť o niečo silnejší,” uviedol po svojom zvolení podpredseda progresívcov Šimečka.

Mimoriadny úspech Slovenska má dve strany mince

Europoslanci podporili v tajnej voľbe Michala Šimečku. Na druhej strane, aby Slovensko malo tento post, musela sa Lucia Nicholsonová vzdať možnosti opätovne sa uchádzať o šéfku sociálneho výboru. Do vedenia europarlamentu sa ešte môže prebojovať Monika Beňová.  Ale ako sa hovorí, väčšinou je “niečo za niečo”. V tomto prípade, keďže slovenská delegácia vo frakcii je veľmi malá, musela europoslankyňa Nicholsonová súhlasiť, že sa už nebude uchádzať o post šéfky sociálneho výboru. “V tomto prípade som to bola ja, aby som ustúpila tomu, aby Slovensko mohlo mať tú možnosť, aby ho vo vedení Európskeho parlamentu zastupoval Slovák, teda Michal Šimečka,” konštatovala Lucia Ďuriš Nicholsonová.

O stoličku v predsedníctve ako kvestor ale ešte bojuje Monika Beňová a riešiť bude napríklad aj vnútornú kontrolu chodu europarlamentu. “Ak niektorý poslanec alebo poslankyňa vyvíja nejaký psychický nátlak alebo nejaký iný nátlak na svojich zamestnancov, tí sa môžu obrátiť na náš výbor," vysvetlila Monika Beňová. 

Z úspechu sa tešia 

Kolegovia, europoslanci, sa z historického úspechu tešia a novému podpredsedovi posielajú srdečné gratulácie. "V eurovoľbách v roku 2019 sme spoločne stáli na čele našej víťaznej koalície, kampaňovali za skutočne európske Slovensko a sľúbili našim voličkám a voličom, že v Európskom parlamente nebudeme sedieť v zadnej lavici. Mysleli sme to vtedy ako metaforu tvrdej práce, no Mišo Šimečka si dnes doslova v Európskom parlamente presadol do prvých lavíc. Jeho dnešný úspech vo voľbách na podpredsedu europarlamentu je nielen ocenením jeho práce europoslanca, ale tiež úspechom celej našej krajiny. Rád som k jeho úspešnej voľbe prispel svojím hlasom a k tomuto úspechu mu srdečne gratulujem," vyjadril sa europoslanec Vladimír Bilčík. 

Medzi gratulantami je aj Lucia Ďuriš Nicholsonová. 

Aj naďalej bude aktívny na Slovensku

Šimečka zároveň zdôraznil, že bude naďalej aktívny a prítomný v domácej politike na Slovensku. „V kampani pred víťaznými eurovoľbami v roku 2019 som sľúbil, že budem nielen hlasom Slovenska v Bruseli, ale že budem tiež prinášať európske témy na Slovensko a bojovať tu doma za záujmy našich občanov. V tomto duchu vykonávam celý svoj mandát.” 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy