Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Európsky parlament si zvolil novú predsedníčku. Slovensko je jej blízke
Zdielať na

Európsky parlament si zvolil novú predsedníčku. Slovensko je jej blízke

Európsky parlament počas pandémie

ŠTRASBURG / Európsky parlament má novú šéfku. Roberta Metsola prevzala predsednícku stoličku po nedávno zosnulom Davidovi Sassolim. Zvolená bola s prehľadom väčšinou europoslancov. V prejave hneď po zvolení spomenula aj Jána Kuciaka. Po tragických udalostiach v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v roku 2018 bola súčasťou delegácie Európskeho parlamentu na Slovensku. Ako sama tvrdí, je z generácie česko-slovenského prezidenta Havla a poľského disidenta Walesu a nerobí rozdiely medzi starou a novou Európou.

Žena na čele Európskeho parlamentu 

​Po dvadsiatich rokoch sa šéfkou Európskeho parlamentu opäť stala žena. Europoslankyňa z Malty, ktorá zhodou okolností práve v utorok, 18. januára, oslávila štyridsiate tretie narodeniny. "Váš boj za pravdu a spravodlivosť je aj naším bojom," vyhlásila nová šéfka Európskeho parlamentu Roberta Metsola. Takto si vo svojom prvom prejave spomenula na zavraždeného Jána Kuciaka a maltskú novinárku Daphne Galiziovú. Spomenula tiež zjednotenie Cypru či podporu západného Balkánu.

Má blízko k Slovensku a reprezentuje mladšiu generáciu

"Roberta Metsola má aj veľmi blízko k Slovensku, pretože sme veľmi úzko spolupracovali po vražde Jána Kuciaka," uviedol europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP). Nová šéfka Europarlamentu je právnička a s fínskym manželom Ukkom Metsolom má štyri deti. 

"Generačne je to človek z generácie štyridsiatnikov. Je to veľké nóvum. Najmladšia šéfka Európskeho parlamentu vôbec," povedal europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU, EPP). "Vnímala zjednotenie Európskej únie preto, lebo bola v európskych mládežníckych štruktúrach. Veľmi veľa spolupracovala so strednou a východnou Európou," tvrdila europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP).

Postoj k interrupciám 

Povesť si vybudovala ako zdatná politička hľadajúca kompromisy. Jediná kritika, ktorú bolo zatiaľ počuť sa týka jej postoju k interrupciám. "Jej pomerne konzervatívny postoj k interrupčnej politike. Uvidíme, či mu ostane verná alebo naopak aj v tomto smere nájde nejaké prepojenie a funkčný kompromis," povedal europoslanec Michal Wiezik (PS, RE). 

Na druhej strane keďže pochádza z najmenšej členskej krajiny, práve to považujú mnohí za obrovskú výhodu. "Bude chápať aj problémy tých menších štátov, aj problémy pokiaľ ide o presadenie ich záujmov v rámci Európskej únie," dodal europoslanec Robert Hajšel (SD). 

Metsola vyhrala predsedníctvo Európskeho parlamentu so 458 hlasmi, ako viedla sociálna sieť twitter. 

Podobnosť príbehu Malty a Slovenska

Europoslanec Bilčík víta zvolenie Roberty Metsoly prostredníctvom svojho vyjadrenia. Ako uvádza, zápas o slobodu slova Metsole nie je cudzí. "Príbeh Malty a Slovenska v uplynulých rokoch tragicky spojili vraždy novinárov Daphne Caruana Galizie a Jána Kuciaka. Roberta detailne pozná situáciu na Slovensku, sama bola po tragických udalostiach v roku 2018 súčasťou delegácie Európskeho parlamentu v Bratislave," informoval Bilčík. Ďalej vyzdvihuje jej pracovitosť a profesionálne zručnosti, pôvodom z Malty. "Príklad Roberty Metsoly ukázal aj to, že malé krajiny, ktoré do EÚ vstúpili spolu s nami, môžu zabojovať o najvplyvnejšie pozície v EÚ," dodal Bilčík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy