Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Schválené miliardy plánu obnovy môžu dostať stopku. Poistku si vytvoril Európsky parlament
Zdielať na

Schválené miliardy plánu obnovy môžu dostať stopku. Poistku si vytvoril Európsky parlament

BRUSEL / Európsky parlament chce mať väčšiu kontrolu nad miliardovými plánmi obnovy členských krajín, a teda aj nad tým slovenským. Komisiu vyzval, aby v žiadnom prípade neurobila členským krajinám ústupky a ak nevyčlenia 37% výdavkov na ciele v oblasti klímy, plán obnovy bude musieť krajine zamietnuť. Dokonca ako poistku si po novom odhlasoval aj väčšie právomoci a europoslanci budú môcť členským krajinám de facto stopnúť už schválené miliardy eur.

Európsky parlament chce mať väčšiu kontrolu nad plánmi obnovy v jednotlivých členských krajinách. A postupne začína zriaďovať špeciálne kontrolné skupiny.

 "Akonáhle bude schválený národný plán obnovy, tak slovenské subjekty budú povolané na to, aby dostali takzvané zálohové platby v sume až 13% z celkového projektu," povedal europoslaec Robert Hajšel.

Na to, aby ich ale Brusel odklepol, budú musieť prejsť ešte väčšou kontrolou. Európskemu parlamentu sa totiž nepozdávajú niektoré ciele, do ktorých chcú krajiny investovať.

"Máme monitorovať nielen to, čo členské štáty odovzdali komisii, ale máme sa pozrieť aj na to, ako to budú plniť," uviedol poslanec Európskeho parlamentu Martin Hojsík.

 "Ide o veľkú sumu peňazí a preto to bude Európsky parlament v najbližšej dobe kontrolovať a monitorovať, čo sa s týmito plánmi robí," skonštatoval europoslanec Peter Pollák.

Zriaďujú preto špeciálne medzinárodné skupiny, ktoré budú kontrolovať každú krajinu osobitne a poslanci spolu s expertmi budú cestovať do členských krajín.

"Nejaký plán obnovy doslova vybočuje z tej linky, ktorú by mal napĺňať, europarlament môže následne od komisie žiadať revíziu tohto plánu, čiže bude to ďalší taký kontrolný mechanizmus," myslí si europoslanec Michal Wiezik.

A ak by sa aj počas realizácie zistilo, že sa projekt odklonil od svojho zámeru, europoslanci si po novom odhlasovali možnosti stopnutia jeho financovania.

"Pretože nie je možné používať akékoľvek európske prostriedky bez dôslednej kontroly," uzavrel poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy