Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Europarlament chce, aby aerolinky nelietali cez bieloruský vzdušný priestor. Reaguje na zatknutie Prateseviča
Zdielať na

Europarlament chce, aby aerolinky nelietali cez bieloruský vzdušný priestor. Reaguje na zatknutie Prateseviča

BRUSEL / Európsky parlament týmto spôsobom reaguje na nedávne zatknutie opozičného novinára Romana Prateseviča, keď bieloruské vzdušné sily donútili lietadlo spoločnosti Ryanair pristáť v Minsku, čo umožnilo jeho zatknutie. Bieloruské letecké spoločnosti majú navyše dostať zákaz využívať európske letiská. Nové sankcie majú zasiahnuť aj tamojšie športové tímy.

Na viacerých miestach Európskeho parlamentu môžeme nájsť plagáty, ktoré vyzývajú k okamžitému prepusteniu zadržaného bieloruského novinára Romana Prataseviča. Európsky parlament totiž nehovorí už iba o zatváraní vzdušného priestoru, ale mnohí europoslanci chcú zájsť ešte ďalej. “Zásadné vylúčenie Bieloruska a bieloruských tímov z rôznych športových podujatí, medzinárodných organizácií, navrhujeme aby sme bielorusov nepustili na ďalšiu olympiádu,” hovorí europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU,EPP). 

Má ísť o cielené ekonomické a finančné sankcie na vybrané odvetvia bieloruského hospodárstva, ktoré obmedzia príjmy tamojšieho režimu. “Bolo odporúčané aby bieloruské aerolínie nelietali cez bieloruský priestor. Okrem toho sú na stole sprísnené sankcie proti ľuďom, ktorí sú zodpovední za únos civilného lietadla," hovorí europoslanec Ivan Štefanec (KDH,EPP). 

Zatiaľ je ale zákaz preletov nad bieloruskom viac-menej vo forme odporúčaní

Europarlament požaduje, aby sa začal striktne dodržiavať. “Ako Európsky parlament teraz vyvíjame tlak na komisiu, aby prišla s konkrétnym dátumom,” hovorí europoslanec Martin Hojsík (PS,RE). “Všetky tie sankcie treba robiť aj s ohľadom na obyvateľov bieloruckých, čiže treba ich robiť tak aby obyvatelia netrpeli ale aby naozaj boli cielení len na tých predstaviteľov,” hovorí europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP). 

Pripravuje sa aj pozastavenie európskej investičnej pomoci

Bielorusko je totiž stále formálne súčasťou projektu východného partnerstva. Aby sa kohútiky s európskymi peniazmi opäť otvorili, europoslanci budú požadovať prepustenie opozičného novinára a jeho priateľky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy