Jasno
16°
Bratislava
Europoslanci schválili veľkú zmenu. Výrobca musí tovar opraviť aj po záruke
Zdielať na

Europoslanci schválili veľkú zmenu. Výrobca musí tovar opraviť aj po záruke

ŠTRASBURG / Určite sa to stalo už aj vám - výrobok sa pokazil krátko po skončení záručnej doby. A zohnať opravára nie je vždy jednoduché. Toto sa teraz zmení a výrobca bude musieť zabezpečiť aj takúto pozáručnú opravu. Navyše, spotrebiteľovi by na čas trvania opravy zapožičal náhradný tovar.

​Keď sa vám pokazí telefón, mikrovlnka či práčka, už nebudú musieť nevyhnutne skončiť v koši. Európsky parlament schválil definitívne právo na opravu. Znamená to, že súčiastky budú musieť byť k dispozícii aj po uplynutí doby záruky. A budú sa k nim musieť vedieť dostať aj malí opravári.

Europoslanci odhlasovali, že počas záručnej doby budú musieť predajcovia uprednostniť opravu namiesto výmeny tovaru. "To bude platiť v prípade, že oprava bude lacnejšia alebo rovnako nákladná ako výmena tovaru,“ ozrejmil europoslanec Peter Pollák (OĽaNO, EPP). "Nechceme, aby sa po použití výrobky zahadzovali, ale aby sa opravovali," dodal europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP).

Po oprave bude musieť výrobok mať predĺženú záruku. Uloží sa tiež povinnosť výrobcom vyrábať náhradné diely. "A mať ich na sklade tak dlho, kým tie výrobky budú mať životnosť," priblížil europoslanec Eugen Jurzyca (SaS, ECR). "Zaistí sa, že minimálne na dva roky sa predlžuje záruka opravy za dostupnú cenu,“ doplnil europoslanec Robert Hajšel (SD).

Europoslanci tak chcú vytvoriť trh pre náhradné diely. A práve tie už nebudú môcť používať iba autorizované servisy. "Opravy musia byť dostupnejšie. Aj malí opravári musia mať možnosť opraviť rôzne zariadenia. Nebude to všetko len certifikované,“ uviedla europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP).

Po uplynutí záruky tak musí byť zachované právo na opravu výrobkov ako sú práčky, vysávače, bicykle či mobilné telefóny. V prípade mobilov bude povinnosť poskytnúť vám náhradný. "Aby ste počas tej doby opravy dostali náhradný mobilný telefón. Myslím si, že toto je správne, pretože spotrebiteľov musíme podporovať,“ priblížila europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (SMER-SD).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy