Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Europoslanec Bilčík: Verím, že sa s Britániou dohodneme. Ak nie, je to problém pre Britániu, ale aj pre nás
Zdielať na

Europoslanec Bilčík: Verím, že sa s Britániou dohodneme. Ak nie, je to problém pre Britániu, ale aj pre nás

BRATISLAVA / Slovenský europoslanec Vladimír Bilčík sa v Európskom parlamente venuje téme nebezpečenstva dezinformácií. Na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu poslanci schválili rezolúciu o boji s dezinformáciami, pod ktorou je Bilčík podpísaný ako spoluautor. O čo ide?

Rezolúciu podporili poslanci naprieč celým politickým spektrom. "Je to reakcia na javy, ktoré pozorujeme denne nielen v politickom ale v širšom spoločenskom dianí na sociálnych sieťach. Mnohé klamstvá, ktoré si dnes niekto zadá na internet sa šíria neuveriteľnou rýchlosťou, platí sa za to reklama a neexistuje žiaden spôsob kontroly a overovania faktov. Cieľom je s tým bojovať," opísal Bilčík rezolúciu s tým, že z pozície Európskej únie chce chrániť ľudí aj na Slovensku. 

V boji proti dezinformáciám podľa Bilčíka potrebujeme veľmi konkrétne opatrenia a dialóg aj so sociálnymi sieťami. "Je to niečo, čo sa nás dotklo aj politicky v ostatných rokoch. Videli sme to napríklad pri diskusiách o brexite, kedy sa Britániou vo veľkom šírila reklama s mnohými klamstvami. Vďaka tomu zástancovia odchodu z Európskej únie zvíťazili," povedal Bilčík. 

Ako vnímajú pravidlá internetové giganty, ktorých sa rezolúcia týka? "Giganti komunikujú, hovoria, že robíme dosť, no ja aj veľa poslancov sa domnievame, že je to málo. Potrebujeme nastaviť serióznu komunikáciu. Nie som zástanca pravidiel a regulácie, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Ak k tomu pristúpia zodpovedne, tak si myslím, že nám to vo verejnom priestore veľmi pomôže," opísal europoslanec reakciu internetových gigantov. 

V najbližšom čase čaká europoslancov rozhodovanie o tom, či a kedy bude schválené nové personálne obsadenie Európskej komisie. "Máme minimálne troch kandidátov, ktorí neprešli vypočúvaním, takže prídu ďalší kandidáti. Na budúcotýždňovej plenárke máme schvaľovať eurokomisiu a uvidíme, či sa to udeje, pretože sú tam otázniky. Budeme sa venovať aj otázkam súvisiacim s naším susedstvom, čaká nás samit EÚ a bude sa rozhodovať o budúcnosti politiky rozšírenia a opäť máme vojnu v Sýrii, takže budeme zaujímať stanoviská," dodal. 

Ako to vyzerá s Brexitom?

Podarí sa podľa Bilčíka odísť Veľkej Británii z Európskej únie na konci októbra s dohodou? "Ja pevne dúfam. V Európskom parlamente sme k tomu prijali rezolúciu. Je to horúca téma. Verím, že stále je tu šanca, aby sme sa s vládou v Londýne dohodli. Je to veľmi dôležité aj pre ochranu práv našich občanov, ktorí žijú, študujú, pracujú vo Veľkej Británii, pre náš priemysel, vývoz. A odíde Británia na základe dohody, odíde na základe predvídateľných pravidiel, ak nie, bude to veľký problém pre nás aj pre Britániu," vysvetlil Bilčík.

Pozrite si druhú časť rozhovoru s europoslancom Vladimírom Bilčíkom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy