Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Horskí záchranári upozorňujú na rozdelenie zásahov pri úraze v horách. Nie všetky hradí poisťovňa
Zdielať na

Horskí záchranári upozorňujú na rozdelenie zásahov pri úraze v horách. Nie všetky hradí poisťovňa

VYSOKÉ TATRY / V horách sa blíži koniec sezóny a vysokohorské prostredie pre verejnosť uzavrú. To ale neznamená, že ak sa vyberiete napríklad na horskú chatu, nemusíte mať poistenie. Aj v takzvanej medzisezóne je mimoriadne dôležité.

V horskom teréne môže človek ľahko zablúdiť, uviaznuť, prípadne sa zraniť. Dôležité je v takom prípade volať horskú záchrannú službu. Operátor sa po prijatí hovoru snaží získať čo najviac informácií od volajúceho a na základe toho získava algoritmus záchrannej akcie. "Algoritmus obsahuje zdravotnú stránku, časovú dostupnosť, technickú dostupnosť, dostupnosť leteckej techniky a samozrejme manažment rizík záchranárov," vysvetľuje riaditeľ horskej záchrannej služby Jozef Janiga. 

Všetky tieto parametre operátor zadáva do počítača, ktorý vyhodnocuje o aký zásah pôjde. Zdravotnícky zásah je plne hradený zo zdravotnej poisťovne. "Je potrebná karta poistenca. Pokiaľ ide o zahraničného turistu, tak je potrebná európska karta zdravotného poistenia a pokiaľ ľudia nie sú z EÚ, tak potrebujú mať klasické komerčné poistenie a keď nemajú ani to, tak je tu osobné plnenie," vraví Janiga. 

Pri technickom zásahu je nevyhnutné komerčné poistenie. Inak si ho uhradí zachraňovaná osoba z vlastného vrecka. To isté platí aj pri kombinovanom zásahu. Zdravotnícka časť je hradená zo zdravotnej poisťovne, technická z komerčného poistenia. "Poviem príklad, zlomená noha v nejakej ťažkej stene, tak to samotné ošetrenie sme v zdravotníckom úkone a celý zvyšok je technický zásah," dodáva Janiga. 

"Deti do 18 rokov sú vylúčené z  úhrady technických zásahov, takisto náklady pri smrteľných nehodách sa neúčtujú," povedal ešte riaditeľ horských záchranárov. Nešťastie v horách si nevyberá či ide o leto, zimu alebo jeseň. Preto je lepšie, aby sa turisti vždy do hôr poistili. 

Pozrite si archívnu reportáž o poistení v horách: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy