Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Brusel prichádza s novým systémom pridelovania dávok v hmotnej núdzi pre ľudí z vylúčených komunít na Slovensku
Zdielať na

Brusel prichádza s novým systémom pridelovania dávok v hmotnej núdzi pre ľudí z vylúčených komunít na Slovensku

BRUSEL / Rómovia z vylúčených komunít na Slovensku, v Bulharsku a Rumunsku budú dávky v hmotnej núdzi dostávať cez takzvané e-pay karty. Dohodli sa na tom europoslanci v Bruseli. Iniciatíva má zabrániť tomu, aby ich prijímatelia naraz minuli všetky peniaze. Dávky poputujú na účty, z ktorých budú môcť platiť iba za to, na čo sú dávky určené.

Znie to až neuveriteľne, ale v 21.storočí žije v Európskej únii každé piate dieťa v chudobe. Európsky parlament upozorňuje, že veľkú časť tvoria Rómovia to, že väčšina z nich patrí ku rómskej komunite.

"Tá pandémia zasiahla všetkých, ale zasiahla extra zvlášť tých najzraniteľnejších medzi ktorých patria aj Rómovia," povedal poslanec Európskeho parlamentu Vladimír Bilčík.

"Za 10 rokov napriek možnostiam, ktoré Európska komisia poskytla členským krajinám, máme viac detí v Európe bez vzdelania, máme viac ľudí bez práce a viac ľudí v týchto lokalitách v Európskej únii pije vodu z potoka," myslí si europoslanec Peter Pollák.

Europoslanci tiež upozorňujú na to, že množstvo peňazí pritieklo aj na Slovensko práve na integráciu Rómov.

"Realita je taká, že 87% Rómov žije v sociálne vylúčených spoločenstvách, ktoré sú najviac poznačené chudobou, v katastrofálnych hygienických podmienkach," uviedla europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Nová stratégia do roku 2030, má zabezpečiť pitnú vodu a prístup k elektrine alebo plynu. Členské krajiny, a teda aj Slovensko má už teraz do Bruselu poslať žiadosť o financovanie konkrétnych projektov v týchto oblastiach.

"Zabezpečiť im minimálne rovnakú infraštruktúru ako majú ľudia v iných obciach, iných mestách," skonštatoval poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec.

Okrem vody z kohútika, či tepla z radiátorov pôjdu milióny eur aj na nový spôsob prideľovania dávok v hmotnej núdzi. Už o pár mesiacov ich prijímatelia po dohode dostanú na kartu a nebudú môcť všetko minúť naraz. "Chceme týmto bojovať proti neplatičstvu, chceme týmto bojovať proti úžere," uzavrela Nicholsonová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy