Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Europoslanci schválili pravidlá nového fondu. Milióny eur by mali poputovať aj na východné Slovensko
Zdielať na

Europoslanci schválili pravidlá nového fondu. Milióny eur by mali poputovať aj na východné Slovensko

BRUSEL / Slovensko dostane z Bruselu stovky miliónov eur na ukončenie ťažby uhlia na Hornej Nitre. Europoslanci odklepli pravidlá takzvaného fondu spravodlivej transformácie. Čerpať z neho budú môcť veľkí znečisťovatelia v Európskej únii, ktorí budú postupne prechádzať na ekologickejšiu výrobu. Počíta sa tiež s tým, že milióny eur poputujú aj na východné Slovensko.

Brusel odklepol štedré dotácie pre regióny, kde sa postupne končí ťažba uhlia. “Celkovo by z tohto fondu, ktorý má dnes rozpočet viac ako 17 miliárd eur mohlo prísť na Slovensko takmer pol miliardy eur,” konštatoval europoslanec Robert Hajšel. 

“Potrebujeme utlmiť ťažbu hnedého uhlia, pretože je nerentabilná, neoplatí sa, pretože ničí naše životné prostredie, vysvetlil dôvody nového fondu europoslanec Vladimír Bilčík. Iniciatíva sa začala v Poľsku, kde chceli pomôcť transformácii najmä uhoľným regiónom, avšak stala sa celoeurópskou.

U nás sa týka hlavne baní na Hornej Nitre. “Toto bude jeden z ďalších fondov, ktoré pomôžu napríklad ľuďom rekvalifikovať sa a získať nové zamestnanie,”uviedol europoslanec Ivan Štefanec. Aby sa nezopakovala situácia zo začiatku 90tych rokov, keď sa výrazne menila ekonomika, firmy zatvárali a ľudí hromadne prepúšťali. “Bez nejakej pomoci, alebo veľkej snahy im nájsť nejakú prácu a rekvalifikovať ich. Tomuto chceme ako Európska únia predísť,” informoval Martin Hojsík. Dotácie tiež môžu spoločnosti na starých technológiách čakať, keď prejdú na modernejšiu, zelenšiu výrobu. To sa týka u nás najmä východného Slovenska. No a ešte donedávna to mala byť podpora aj v prípade prechodu na plyn. “Tá bola ešte v pozícii parlamentu etablovaná, ale v tej negociácii s členskými krajinami úplne vypadla,” doplnil Michal Wiezik. Na ťahu je teraz Slovensko, ktoré musí oficiálne určiť oblasť, ktorá bude transformáciu najviac postihnutá. Následne stačí Brusel požiadať o kompenzácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy