Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Čo vyčíta Európa Maďarsku a Poľsku? Spoločný 7-ročný rozpočet je ohrozený, no Sulík v tom vidí taktiku
Zdielať na

Čo vyčíta Európa Maďarsku a Poľsku? Spoločný 7-ročný rozpočet je ohrozený, no Sulík v tom vidí taktiku

EURÓPA / Maďarsko a Poľsko stále vydierajú Európsku úniu. Blokujú totiž prijatie nového 7-ročného rozpočtu, aj fond obnovy po koronakríze. Odmietajú, aby vyplácanie jedného bilióna 800 miliárd eur bolo naviazané na dodržiavanie princípov právneho štátu. V prípade nedohody by aj Slovensko prišlo o obrovské peniaze, ktoré nevyhnutne potrebujeme.

V posledných rokoch kritici Poľsku, ale najmä Orbánovmu Maďarsku vyčítajú zhruba toho - ste členmi prestížneho klubu, z ktorého beriete ťažké miliardy, avšak nie ste schopní rešpektovať jeho pravidlá. "Dávali by ste peniaze do krajiny, kde vám ich rozkradnú, kde je obrovská miera korupcie?" vyjadrila sa bývalá predsedníčka vlády Iveta Radičová.

Poľsku únia vyčíta najmä zásahy do nezávislosti súdnictva a Maďarsku okrem iného porušovanie slobody akademickej obce, či médií. Od našich južných a severných susedov však prichádzajú vyjadrenia, že rozpočet blokujú preto, lebo Brusel ich vraj núti podrobiť sa v etických témach, či súhlasiť s migráciou. Podľa šéfa našej diplomacie to nie je pravda. "Ani slovo v týchto podmienkach pre plnenie zdrojov z európskej únie nie sú kultúrno-etické citlivé otázky, a už vôbec to nie sú otázky migrácie," uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok.


Keďže maďarská ekonomika sa prepadla viac, ako sa predpokladalo, minister hospodárstva Sulík si vysvetľuje Orbánov postoj tak, že taktizuje. "Si myslí, že týmto tvrdým postojom môže získať viac, to sa samozrejme vždy uvidí až potom, či získal viac, alebo nie," povedal Sulík.

Postoj svojich vlád ostro kritizujú primátori Budapešti a Varšavy. A aj expremiérka Radičová upozorňuje na paradox."Tri štvrtiny občanov Maďarska a Poľska si myslí, že eurofondy a európske peniaze majú byť podmienené dodržiavaním právneho štátu," uviedla Radičová.

Keďže v súčasnosti je Európska únia vedená predsedníctvom rešpektovaného Nemecka, naši politici odhadujú, že dohoda napokon bude. "Tie východiská je možné nájsť, ale podmienka je dobrá vôľa," povedal Korčok. Podľa Richarda Sulíka " je všetkým jasné, že ten rozpočet skôr či neskôr schválený bude."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy