Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Europoslanci riešia otázky v súvislosti s odchodom Británie z EÚ. Dohoda ale môže trvať aj roky
Zdielať na

Europoslanci riešia otázky v súvislosti s odchodom Británie z EÚ. Dohoda ale môže trvať aj roky

ŠTRASBURG / Dohodnúť sa s veľkou Britániou na budúcich vzťahoch môže podľa europoslancov trvať nielenže celé mesiace, ale dokonca roky. A tak v súčasnosti riešia najpálčivejšie otázky ako napríklad, aby naši podnikatelia mohli stále vyvážať svoje výrobky do Veľkej Británie, alebo aby naši študenti mohli čerpať európske peniaze na štúdium vo Veľkej Británii. Kameňom úrazu sa stáva dohoda o voľnom obchode, keďže Boris Johnson napríklad odmieta prísne európske pravidlá o bezpečnosti potravín.

Aj keď už máme po brexite, stále nevieme aká je jeho podoba. Británia síce vystúpila, ale množstvo otázok zostáva nedoriešených. Tie najpodstatnejšie by mali byť vyriešené do konca tohto roka. "Aby sme hlavne pre Európanov a Slovákov zachovali súčasný stav, aby študenti teda naďalej mohli študovať," vyjadril sa Peter Pollák, europoslanec (OĽaNO, EPP) "Nemôžeme podkopávať pravidlá ochrany spotrebiteľov, pravidlá ochrany životného prostredia, ale aj pravidlá ochrany zamestnancov," povedal Martin Hojsík, europoslanec  (PS, RE).

Tak napríklad Boris Johnson odmieta prísne európske pravidlá o bezpečnosti potravín. Europoslanci preto Britániu odmietajú vpustiť na náš voľný trh s tým, že práve cez ňu by do únie mohli prúdiť potraviny z tretích krajín, na ktoré by neplatili naše bezpečnostné štandardy. "Je to proste tak, ako keby sme my ako Slovensko si urobili malý schengen s Ukrajinou a Bieloruskom a púšťali cez Slovensko do únie ľudí," poznamenal Eugen Jurzyca, europoslanec (SaS, ECR).  

"Ide o to, aby naši podnikatelia mohli stále vyvážať svoje výrobky do Veľkej Británie," poznamenal ďalej europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP). Únia je pritom pre Britániu najväčším obchodným partnerom. A Európsky parlament schválil mandát pre vyjednávanie s tým, že 27-čka musí konať jednotne. "Nesmieme sa rozhádať v Európskej únii v otázke brexitu a v otázke našich budúcich vzťahoch, musíme byť jednotní, to je základný odkaz Európskeho parlamentu," upozornil europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU, EPP). 

"V decembri tohto roku vyprší prechodné obdobie, počas ktorého fakticky veci bežia ako doteraz a potom to naozaj už bude na tej novej dohode," dodal Šimečka. Europoslanci však hovoria o tom, že ide o šibeničný termín. A ešte nikdy v histórii sa nepodarilo vyjednať takú obrovskú dohodu za taký krátky čas. "Som ale trošku skeptický, že sa to stihne naozaj do konca roka, takého dohody sa rodia roky," uzavrel Michal Wiezik, europoslanec (SPOLU, EPP).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy