Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
V Humennom sa chcú vyhnúť rušeniu škôl. Počty žiakov chcú preto regulovať
Zdielať na

V Humennom sa chcú vyhnúť rušeniu škôl. Počty žiakov chcú preto regulovať

ZEMPLÍN / Dnes si slobodne vyberáme lekára, právnika, tak prečo si nemôžeme vybrať školu? Aj takto reagujú rodičia v humenskom okrese na pripravované nariadenie mesta Humenné. Samospráva sa chce vyhnúť rušeniu škôl, a tak chce počty žiakov regulovať. Každej obci pridelili jednu školu, na ktorú sa deti z dedín môžu hlásiť. Podľa odborníka na samosprávu to rovnako riešili aj veľké mestá, a tiež sa to skončilo hádkami.

Obce, v ktorých nie je základná škola, mali od roku 2004 s mestom Humenné dohodu, že ich žiaci môžu navštevovať ktorúkoľvek mestskú školu. Túto dohodu však humenská radnica teraz jednostranne vypovedala.

Aj v samotnom meste majú jednotlivé ulice priradenú iba jednu školu. Aj vo Všeobecnom záväznom nariadení mesto navrhuje rovnako jednej obci iba jednu školu. Zmena sa dotkne len budúcich prvákov. Problém je v tom, že kým o jednu školu má záujem stovka prvákov, o inú ani nie desať.

"Nastal čas, kedy je treba regulovať počty žiakov. Príde koniec kalendárneho roka a je treba dofinancovať školy. Tým školám, ktoré majú dosť peňazí zoberieme a dáme tam, kde chýba," vyjadrila sa viceprimátorka Humenného Mária Cehelská. "Oni sa musia dohodnúť, musia vedieť, že najlepšie, čo sa môže stať, je efektívne a optimálne fungujúca školská sieť," povedal hovorca ZMOS a odborník na samosprávu Michal Kaliňák.

Rodič príde o peniaze

Rodič síce môže dať dieťa aj inde, no príde o peniaze. "Limit je to, že ak nebude chodiť do školského obvodu, nedostane cestovné. Nič viac," uviedol primátor Humenného Miloš Meričko. "Ak si zoberieme, že tu máme aj rodiny, ktoré majú štyri deti, je to skoro 400 eur ročne. To sú peniaze od štátu. Prečo by tá rodina nemala tie peniaze dostať?," skonštatovala starostka Jasenova Lucia Sukeľová.

"Niektoré svoje deti majú po školách a by som mal dať ďalšie dieťa do celkom inej školy, keď sa môžem spoľahnúť na to, že starší súrodenec mi dieťa bezpečne privedie aj domov, aj do školy," vyjadril sa Peter, otec školákov z Jasenova. Podľa odborníka na samosprávu v prípadoch, ak je na území mesta škola so slabými výsledkami a navyše ju treba každoročne dofinancovať, mestá idú do optimalizácie.

"Do zníženia počtu škôl s tým, že v ostatných školách vieme, že budú naplno využité a žiaci dostanú vyššiu kvalitu výučby," uviedol Michal Kaliňák. "Nechcem sa dožiť toho, aby sme museli rušiť školu," vyjadrila obavy Cehelská.

"V určitom časovom horizonte budeme musieť jednu školu zrušiť. Tak sa k tomu postavme manažérsky a jednu školu proste zrušme rastie tu počet seniorov, urobme z toho domov dôchodcov," povedal poslanec MsZ v Humennom Branislav Čekovský.

Podobné problémy mali aj veľké mestá

Odborník na samosprávu vysvetľuje, že podobné problémy mali aj veľké mestá. Rovnako nevedeli nájsť zhodu s obcami. "Dopadlo to tak, že veľké mestá boli nútené rušiť niektoré školy, a tak ponúknuť žiakom menej škôl, ale naplno ich využiť z hľadiska počtu žiakov," dodal Kaliňák. Ak sa nebudú vedieť dohodnúť, na ťahu bude odbor školstva na prešovskom okresnom úrade. Ten nariadi, ktoré školy pripadnú ktorým obciam.

Bratislavská škola odporúča rodičom: Ak cestujete cez prázdniny do zahraničia, nechajte dieťa dva týždne doma. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy