Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Šéfka Úradu na ochranu osobných údajov písala Kočnerovi. Jej úrad hrozil pre video z Trnkovej kancelárie novinárom pokutou
Zdielať na

Šéfka Úradu na ochranu osobných údajov písala Kočnerovi. Jej úrad hrozil pre video z Trnkovej kancelárie novinárom pokutou

BRATISLAVA / Šéfka Úradu na ochranu osobných údajov mala písať Marianovi Kočnerovi. Vymeniť si podľa denníka SME mali desiatky správ, pričom ich komunikácia mala skončiť krátko pred vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Potom, čo České centrum pre investigatívnu žurnalistiku zverejnilo na Investigace.cz video z kancelárie exšéfa prokuratúry Dobroslava Trnku, na ktorom je aj s Kočnerom, šéfka úradu Soňa Pőtheová žiadala od novinárov, aby povedali odkiaľ video pochádza. Úrad novinárom hrozil 10-miliónovou pokutou v prípade, ak nebudú spolupracovať.

Podľa informácií denníka SME   bývalá novinárka Pőtheová sa s Kočnerom pozná osobne už roky. Priamo mala pre neho pracovať aj v roku 2006, kedy kandidoval na post primátora Bratislavy. Kočner v tom čase prostredníctvom médií sľúbil trom voličom milión korún za to, že pôjdu voliť. Podľa dnes už obžalovaného Kočnera, v kauze údajného falšovania miliónových zmeniek a vraždy Jána Kuciaka, chcel tak zvýšiť volebnú účasť. 

Pőtheová  sa stala šéfkou UOOU v roku 2015 za takzvanej jednofarebnej vlády Smeru. V rokoch 2012 až 2015 pôsobila ako riaditeľka komunikačného odboru kancelárie NR SR, kedy bol vo funkcií predsedu Pavol Paška.

Vymeniť si mali desiatky správ

Spolu so Šéfkou Úradu na ochranu osobných údajov mal Kočner podľa denníka SME komunikovať cez aplikáciu WhatsApp. Ich komunikácia mala skončiť pár mesiacov pred vraždou Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Podporovať ho mala aj v založení politickej strany Cieľ v roku 2017. Tu mu mala pomôcť obžalovaná Alena Zsuzsová v prípade vraždy Jána Kuciaka. Pre založenie strany mala zbierať podpisy, na koniec pre chybné údaje sa im politickú stranu zaregistrovať nepodarilo. 

V čase, keď si Kočner myslel, že sa mu politickú stranu podarí zaregistrovať, Pőtheovej podľa denníka SME písal:

K: "Už sa teškám ako ich budem v predvolebných debatách grilovať."
P: "To aj ja." 

V komunikácií si mali okrem iného posielať aj vtipy a videá. V júni 2017 mu mala dokonca napísať po tlačovke, kde osočoval novinárov, že výborne "načal" novinárku. Na známej tlačovej konferencii ho so svojimi poznatkami konfrontoval aj zavraždený Ján Kuciak. A niekoľko mesiacov po tejto tlačovke Kočner volal Kuciakovi. Nepáčilo sa mu, že odkrýva jeho biznisy.

Pred touto tlačovkou si ale Kočner, podľa zverejnenej komunikácie, tiež písal s Pőtheovou. Bola zvedavá na výsledok. Upozornili na to Aktuality.sk

P: "O my God! Som zvedava! Konecne adrenalin v tejto šedi." 

Pre video z Trnkovej kancelárie hrozila pokutou pre českých investigatívcov

Video z kancelárie bývalého šéfa prokuratúry Dobroslova Trnku ako prvé zverejnilo České centrum pre investigatívnu žurnalistiku na svojom webe Investigace.cz Nahrávku, ktorá zachytáva Trnku s Kočnerom, ako v Trnkovej kancelárií inštalujú kameru, ktorá mala zachytávať návštevy sediace na koženej sedačke,  získala z anonymného zdroja medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov OCCRP. 

O pár týždňov neskôr Úrad na ochranu osobných údajov, ktorému šéfuje Pőtheova, žiadal od českých novinárov, aby povedali, odkiaľ a za akých okolností video získali. Hrozil im pritom pokutou 10 miliónov eur ak nebudú spolupracovať. 

"Uveďte zdroj vašich informácií, koľko videí máte k dispozícii, a čo všetko o celom prípade vlastne viete." List s takýmto obsahom obdržalo české centrum pre investigatívnu žurnalistiku práve z tejto inštitúcie - Slovenského Úradu na ochranu osobných údajov. Na tento list českí novinári reagovali takto: "Vnímame to ako výzvu, ktorá je dosť neštandardná, pretože my zo zákona máme povinnosť chrániť naše zdroje," povedala Pavla Holcová, České centrum pre investigatívnu žurnalistiku. Ako sa pred denník SME vyjadril právny zástupca českého investigatívneho centra Tomáš Kamenec, pre ich spojitosť nie je šéfka úradu zárukou nestrannosti. 

"V konkrétnom prípade bola účelom postupu úradu najmä jednoznačná identifikácia prevádzkovateľa zodpovedného za zákonnosť spracúvania osobných údajov kamerovým systémom, ktorá je kľúčovou vo vzťahu k začatiu konania o ochrane osobných údajov. V texte bolo viacero zákonných poučení, toto jedno je vytrhnuté z celého kontextu textu a poučení a netýka sa novinárov, nakoľko nie sú prevádzkovatelia kamerového systému," uviedol v stanovisku ďalej Úrad na ochranu osobných údajov. 

Podľa niektorých si však úrad nerobí tú robotu, na ktorú bol vytvorený. "Ja som na úrad na ochranu osobných údajov podala podnet po tom, čo youtuber Martin Daňo zverejnil moje osobné údaje. Úrad od júna nekoná. Nedostala som žiadnu odpoveď," vyjadril sa Zuzana Petková - Nadácia Zastavme korupciu. 

Rovnaký problém má aj redaktora televízie JOJ Janka Krescanko Dibáková, ktorá tiež márne čaká na rozhodnutie úradu. Ako sa s informáciami z Kočnerovej knižnice vysporiada premiér Peter Pellegrini, úrad vlády zatiaľ nekomentuje. "Šéfka tohto úradu by mala rezignovať na svoju funkciu alebo vláda by mala navrhnúť parlamentu na schôdzi, ktorá bude ešte do volieb," dodal Petková. 

O prípad sa zaujíma aj ombudsmanka

Vysvetlenie od Pőtheovej už mala žiadať aj ombudsmanka Patakyová. Podriadení šéfky úradu ju ale informovali, že konanie voči českému investigatívnemu centru ešte nezačali a len zisťujú prevádzkovateľa kamerového systému. Prípad má tak úrad stále len prešetrovať. 

Kočnerova knižnica odhalila nové skutočnosti

Kočnerova knižnica je unikátna databáza dokumentov, ktoré získala medzinárodná sieť investigatívnych novinárov Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP.org) a sprístupnila ich slovenským médiám. Do projektu sa zapojila aj TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy