Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Úrad na ochranu osobných údajov tlačí na českých novinárov, aby zradili svoje zdroje pre video s Trnkom a Kočnerom
Zdielať na

Úrad na ochranu osobných údajov tlačí na českých novinárov, aby zradili svoje zdroje pre video s Trnkom a Kočnerom

ČESKO/SLOVENSKO / Desať miliónovou pokutou hrozí slovenský Úrad na ochranu osobných údajov českým investigatívnym novinárom. Koncom októbra zverejnili známe video, zachytávajúce Dobroslava Trnku a Mariána Kočnera ako v kancelárii generálneho prokurátora inštalujú skrytú kameru. Úrad teraz chce od novinárov pod hrozbou pokuty vedieť, odkiaľ a za akých okolností video získali.

"Uveďte zdroj vašich informácií, koľko videí máte k dispozícii, a čo všetko o celom prípade vlastne viete." List s takýmto obsahom obdržalo české centrum pre investigatívnu žurnalistiku práve z tejto inštitúcie - Slovenského Úradu na ochranu osobných údajov. "Príde mi skoro symbolické, že práve v deň keď začína proces s Mariánom Kočnerom obžalovaným z objednávky vraždy Jána Kuciaka príde Pavle Holcovej list," vyjadril svoj názor Arpád Soltész, editor Investigatívne centrum Jána Kuciaka. 

Úrad sa prostredníctvom úradníka, ktorý má na starosti správne konania dožaduje citlivých informácií týkajúcich sa pôvodu známeho videa, ktoré ako prvé zverejnilo práve České centrum pre investigatívnu žurnalistiku. Zachytáva Dobroslava Trnku spolu s Mariánom Kočnerom priamo v kancelárii na Generálnej prokuratúre pri inštalácii kamery, ktorá mala zachytávať návštevy sediace na koženej sedačke. Svoju výzvu na poskytnutie súčinnosti doplnili možnými sankciami. Až 10 miliónov eur.

"Vnímame to ako výzvu, ktorá je dosť neštandardná, pretože my zo zákona máme povinnosť chrániť naše zdroje," povedal Pavla Holcová, České centrum pre investigatívnu žurnalistiku

Investigatívnej novinárke Pavle Holcovej, dáva za pravdu právnik, ale aj skúsený novinár. Tvrdia, že verejný záujem v zverejnení získaných materiálov je nadradený zvedavosti úradov o tom, odkiaľ informácie pochádzajú. "Nikdy nepomenujeme svoj zdroj, pred nikým ani pred súdom. ESĽP už veľakrát rozhodol v prospech novinárov, ktorí chránili svoje zdroje," poznamenal Arpád Soltész. "Záujem štátu na zistení identity zdroja informácií, nie je dostatočný pre porušenie práva novinára na ochranu identity svojho zdroja," povedal advokát z advokátskej kancelárie AKKL Peter Lukašek. 

Na Úrade pre ochranu osobných údajov tvrdia, že ide iba o drobné nedorozumenie, ktoré sa zakrátko vysvetlí. "Úrad potrebuje zistiť, či má začať konať alebo, že či nemá začať konať, či tam je daná kompetencia úradu, alebo nie je daná kompetencia úradu," uviedla Tamara Valková, hovorkyňa ÚOOÚ. Úrad má okrem iného v kompetencii vyšetrovať zneužitie osobných údajov ľudí zachytených na videu a udeľovať za to pokuty. No to len v prípade, že je kamerový systém inštalovaný zákonne a zneužité video je nakrútené legálne. Čo ale v tomto prípade očividne nebolo. "Marián Kočner s Dobroslavom Trnkom inštalujú skrytú kameru v kancelárii Generálnej prokuratúry SR, čo je tak šialene za čiarou, že verejný záujem vysoko prevažuje verejný záujem nad ochranou osobných údajov Kočnera a Trnku," dodal Soltész, editor investigatívne centrum Jána Kuciaka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy