Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Osobné veci v ruinách paneláku v Prešove vyvezú na skládku. Tam ich budú triediť
Zdielať na

Osobné veci v ruinách paneláku v Prešove vyvezú na skládku. Tam ich budú triediť

PREŠOV / Panelák na Mukačevskej ulici v Prešove sa zmenil na ruiny. Je medzi nimi obrovské množstvo osobných vecí obyvateľov. Čoskoro ich vyvezú na skládku. Tam ich budú pod dohľadom polície triediť. Bagristom, ktorí prevzali zbúranisko, sa pracovalo veľmi ťažko. Odosobniť sa od pocitu, že sa pohybujú po smutných ľudských osudoch, nebolo vôbec jednoduché.

Z paneláku na Mukačevskej ulici zostalo už iba pár poschodí a spomienky desiatok ľudí, ktorí tam žili, sú pochované v týchto sutinách. Česká firma, ktorá prišla pomáhať so špeciálnym strojom, je pripravená na cestu domov. Zbúranisko odovzdali ďalším robotníkom. Tí dokončia demontáž do poslednej bodky.

"Dnes je takýto najdôležitejší deň pre mňa, lebo sa budeme snažiť vyliezť úplne hore a potom to už pôjde, lebo to máte ako krabicu, len buchnete a ono to pôjde," vraví majiteľ spoločnosti Peter Matijka. 

Robotníci pre TV JOJ povedali, že toto je pre nich rutinná robota, demontujú pravidelne. Ale v Prešove je to teraz iné. Každú sekundu myslia na to, že sa bager pohybuje po veciach, ktoré boli ešte pred par dňami súčasťou každodenného života mnohých ľudí. 

"Je to nesmierne ťažké, aj brat teraz vystúpil z bagra a mi povedal, že sa musí trochu predýchať, lebo mu nie je dobre," vraví Matijka. Na miesto sa prišla po prvýkrát od tragédie pozrieť aj pani Alena, mama troch chlapcov. S jedným z nich bola v byte aj počas výbuchu. Ona stratila vedomie ,Sebastiána zavalili dvere, na pomoc čakali vystrašení viac ako hodinu. Presne si pamätá čo robila v ten deň. "Robili sme vianočné upratovanie a všetko ostalo tu, všetko," povedala Alena. 

Majitelia teraz už neexistujích bytov si postupne budujú nový život. Mesto už eviduje 5 nových najomníkov v ich mestských bytoch, dva ešte zostávajú neobsadené a sú teda k dispozícii. Život sa postupne vracia aj do okolitých panelákov, dnes sa ešte robili posledné revízie a potom sa už ľudia budú môcť vrátiť domov. Ľahké to ale nebude. 

"Viete, mnohí mali svoju rutinu niekoľko rokov a neviem si predstaviť, že keď sa pozriem z okna, už to neuvidím, bude to veľmi ťažké," uviedla obyvateľka susedného paneláku Anna. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy