Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vyzerá to ako banalita, no strata vlasov je pre onkologické pacientky nepríjemná. Aj o tom je príbeh Jenny
Zdielať na

Vyzerá to ako banalita, no strata vlasov je pre onkologické pacientky nepríjemná. Aj o tom je príbeh Jenny

BRATISLAVA / Strata vlasov po chemoterapii u onkologických pacientov a pacientiek sa zdá byť pri všetkých tých problémoch ako zanedbateľná vec, no nie je. Hovorí o tom aj hlavná hrdinka jojkárskeho seriálu Jenny, ktorý vďaka odborným konzultáciám a nakrúcaniu priamo v Národnom ústave detských chôrob naozaj realisticky zobrazuje boj dospievajúcej pacientky s rakovinou. Psychológovia potvrdzujú, že vlasy sú na prvý pohľad tým najmenším problémom počas liečby, no otrasie to takmer každým - dieťaťom aj dospelým.

"Sama mám kamarátku, čo prišla o vlasy, a teda stále nosila čapice," hovorí hlavná hrdinka nového seriálu TV JOJ Jenny Barbora Otčenášová. Už tomu lepšie rozumie, aj vďaka scéne, ktorú nakrúcala a skutočne v nej prišla o svoje vlasy. 

​Na tlačovej konferencii, keď pustili práve scénu, ako jej strihajú vlasy, neskrýva emócie. "Pre dievča je vždy zložité, keď stratí vlasy. Aj pre všetky deti je to určite veľmi ťažké. A ja som si tým prešla priamo pred kamerou a taký ten bod zlomu prišiel, keď som sa zbadala v zrkadle, vtedy som naozaj začala plakať  a ma to dojímalo a keď som videla, ako to bolo natočené, že tie slzy boli pravé, bol to veľmi zvláštny pocit," opisuje náročnú scénu Barbora. 

O kučeravé vlasy prišiel aj jej herecký kolega, ktorý ju strihal. "Keď vás tam ostrihajú a žiletkou to dajú dole, tak sa do toho určite viete lepšie vcítiť," vraví herec Simon Štubniak. 

Ivan bojoval s rakovinou pred 13. rokmi, no na strihanie vlasov si dodnes pamätá. "Mal som 15 rokov, keď zistili, že som chorý. Som sa zobúdzal a na vankúši som si nachádzal vlasy, no už ma oholili. Dal som si šatku, alebo šiltovku. Bolo mi to nepríjemné," opisuje svoju skúsenosť bývalý onkologický pacient Ivan. 

Rakovina ho pripravila o nohu, no spomína si, že na tému vlasov si vedel neskôr aj zavtipkovať. "Našim poslaním je otvárať aj takéto témy," vyjadril sa herec seriálu Ján Koleník. Aby však seriál zachytil skutočnú denno dennú realitu, aj lekári pomáhali filmárom sprostredkovať svet detského pacienta, ale aj to, ako to ovplyvní ich rodičov či súrodencov. "Je to naozaj tak, ako keď hodíte kameň a ten kameň vo vode urobí tie kruhy, takže naozaj to zasiahne mnohých," potvrdila prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie LF UK a NÚDCH Alexandra Kolenová. 

Pozrite si ďalšiu reportáž o seriály Jenny: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy