Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Európsky parlament vyhlásil klimatickú pohotovosť. Zasiahne všetky členské štáty
Zdielať na

Európsky parlament vyhlásil klimatickú pohotovosť. Zasiahne všetky členské štáty

ŠTRASBURG / Klimatickú pohotovosť, ktorú vyhlásil Európsky parlament, zasiahne všetky členské štáty Európskej únie. Máme sa stať prvým kontinentom na svete, ktorý dosiahne uhlíkovú neutralitu.

Europoslanci ale hovoria o tom, že v súčasnosti má ísť iba o symbolické gesto, aby jednoducho všetky členské krajiny pristupovali k životnému prostrediu zodpovednejšie Pôvodne malo ísť o takzvanú klimatickú núdzu.

To sa však niektorým krajinám zdalo príliš silné gesto a tak tu máme klimatickú pohotovosť. V zásade ide o tri ciele. Všetky budúce návrhy Európskej komisie by mali byť koncipované tak, aby sa obmedzilo globálne otepľovania pod úrovňou jeden a pol stupňa.

Jedným z prekladateľov bol aj slovenský europoslanec Martin Hojsík: “Nebudeme dávať peniaze a nebudeme robiť zákony smerom, ktoré budú poškodzovať klímu, ale naopak." 

“Akurát ešte bude treba doladiť nejaké detaily, aby naozaj adekvátna váha išla na prísnu ochranu lesov a nesnažili sme sa to skryť pod nejaký udržateľný manažment,” dodal europoslanec Michal Wiezik. 

Parlament tak po dlhých rokoch otvoril aj tému emisií v letectve a námornej doprave. Práve obrovské námorné lode patria medzi najväčších znečisťovateľov ovzdušia.

“Táto komisia naozaj prinesie spoločné európske odpovede, pretože musia byť spoločné pokiaľ chceme čeliť klimatickým zmenám a ich dôsledkom,” dodal europoslanec Vladimír Bilčík. 

Europoslanec Martin Hojsík bo hosťom aj v Ranných novinách TV JOJ, kde hovoril o ochrane klímy: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy