Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Exprezident Rudolf Schuster získal spisovateľskú cenu. O čom sú jeho Schody návratov?
Zdielať na

Exprezident Rudolf Schuster získal spisovateľskú cenu. O čom sú jeho Schody návratov?

BRATISLAVA / Okrem toho, že bol politikom, filmárom, scenáristom, režisérom, bol a je aj spisovateľom. Ako o ňom hovoria literárni odborníci - je literárnym reportérom a patrí k tvorcom literatúry faktu. Niektorí v ňom vidia aj určitú paralelu s legendou literatúry faktu Egonom Ervinom Kischom. Práve na jeho počesť každoročne udeľujú v Česku a na Slovensku aj cenu. A v tomto roku ju udelili exprezidentovi Rudolfovi Schusterovi za autobiografiu Schody návratov.

Rudolf Schuster si prišiel pre ocenenie jedného z viac ako 40 literárnych diel, ktoré napísal - tentoraz za knihu Schody návratov, čo je vlastne autobiografia.
"Myslel si, že sme sa zbláznili, ubezpečili sme ho, že maľovať budeme vápnom a potom to dôkladne umyjeme." Tento úryvok popisuje časy, keď sa na konci vysokoškolského štúdia pokúšal so spolužiakmi veľkolepo rozlúčiť s Bratislavou. "K tým detským huncútstvam z vysokej školy, som bol vždy tam, kde to horelo," vyjadril sa exprezident Rudolf Schuster.


Huncútstva ho neopustili ani v tomto veku, napríklad aj na účet ministerky zdravotníctva. "Dobre vie, že mám 2 bypassy, že mám byť opatrný, pani ministerka je tu z preventívnych dôvodov," povedal Schuster. Na základe rozhodnutia poroty sa stal držiteľom hlavnej ceny E.E.Kischa - Rudolf Schuster.


Egon Ervin Kisch bol nazývaný zúrivým reportérom, čo podľa odborníkov znamená, že za informáciami išiel priamo do terénu. No a v tomto viacerí vidia podobnosť s prácou Rudolfa Schustera. "Tam je zhodnotený celý môj život z môjho pohľadu. Je to subjektívne, ale nie je tam žlč, nie je tam nenávisť," zhodnotil Schuster.

Za najťažšie obdobie považuje udalosti z novembra 1989. "Som bol šťastný, že to prešlo bez krviprelievania," povedal exprezident. Aj keď ide o knihu spomienkovú, aké sa zvyčajne píšu na sklonku života, v prípade Rudolfa Schustera rozhodne nie je posledná. "Pripravujem knihu o Brazílii, o Špicbergoch a už som plný entuziazmu k talianskej renesancii," uzavrel Schuster.

Pozrite si archívnu reportáž, v ktorej český prezident Miloš Zeman vyznamenal Rudolfa Schustera:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy