Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Starostovia obcí už roky volajú o pomoc. Jedno z odkalísk zamorilo oblasť, kde žijú
Zdielať na

Starostovia obcí už roky volajú o pomoc. Jedno z odkalísk zamorilo oblasť, kde žijú

POŠA / Organizovali protesty, podpisovali petície, no stále sa im zdá, že ich nikto nepočúva. Starostovia obcí vo Vranovskom okrese aj miestni obyvatelia už roky upozorňujú na odkalisko v obci Poša, ktoré podľa nich zamorilo celú oblasť, kde žijú. Majú podozrenie, že funguje bez platných povolení a toxické látky, ktoré z odkaliska vytekajú nikto nekontroluje. Po rokoch boja sa veci konečne začali posúvať vpred.

"Ľudia sú chorí a sú chorí na rakovinu. Moja sestra zomrela na rakovinu, moji rovesníci, v priebehu roka šesť mladých ľudí odišlo," povedala miestna obyvateľka Anna Fetkovičová. Takto nám koncom leta opísala život v zamorenej oblasti miestna učiteľka. Ľudia sa už roky sťažujú na silný zápach, kontaminovanú vodu v studniach a mnohé choroby, ktoré ich trápia. Skúšajú, čo sa dá- protesty aj petície. Stále však majú pocit, že ich nik nepočúva. "My tu nechceme nič. My už tohto máme dosť za tých 40 rokov, my už máme dosť toho smradu, chorôb a neviem čoho," povedal s hnevom jeden z miestnych obyvateľov. 

Odkalisko v Poši bolo vybudované na uskladnenie popolčeka a škváry. Starostovia však tvrdia, že dnes už nikto nevie, čo sa tam vlastne vypúšťa. Chemické látky z odkaliska podľa nich ohrozujú zhruba 10 tisíc ľudí v regióne. 

"Celá dolina od Nižného Hrabovca možno až po Trhovište je v ohrození, a to nikoho nijako nezaujíma,"  vyjadrila sa Marcela Pčolinská, starostka obce Nižný Hrabovec. "Dnes už nikto nechybuje o tom, že je to obrovská enviromentálna záťaž s rozlohou 32 hektárov a cca 2 miliónov toxického odpadu. Podľa niektorých vedeckých štúdií je tam niekoľko tisíc ton arzénu," pokračoval starosta obce Poša Tadeáš Malý.  

"Do čistiarne odpadových vôd boli zvážené nebezpečné odpady z celého Slovenska. Čistilo sa tu kadečo bez akýchkoľvek kontrol a bez akýchkoľvek povolení," pokračovala starostka Pčolinská. Zástupcovia obcí majú dve jasné požiadavky- zastavenie činnosť odkaliska jeho následnú sanáciu. Aktuálne sa situácia po malých krôčikoch posúva vpred. Prevádzkovateľ odkaliska totiž nedávno oznámil starostom obcí, že od nového roka prestanú do čistiarenského komplexu v Strážskom zvážať nebezpečné látky. "Teraz sa tam budú čistiť iba odpadové vody, ktoré vznikajú priamo v bývalom areáli závodu Chemka Strážske," poznamenal Ján Fenčák, starosta obce Nižný Hrušov. 

Starostovia obcí na problém poukazujú roky no prvé dobré správy prichádzajú až teraz. Okresný úrad Prešov rozhodol, že povinnou osobou za environmentálnu záťaž je v rozsahu 32 percent prevádzkovateľ odkaliska. Pri zvyšných 68 percentách bolo konanie zastavené. Toto rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné. "Spoločnosť podrobí rozhodnutie starostlivej analýze a na jej základe rozhodne o svojom ďalšom postupe," píše sa v stanovisku  spoločnosti. Podľa starostov dotknutých obcí by táto téma odkaliska v Poši mala byť predložená na rokovanie vlády. 

Podobnú situáciu riešia s kalmi aj pri Liptovskom Mikuláši: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy