Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na špecializovaný súd predviedli zadržaných mužov z Tiposu. Návrhu na väzbu sudca nevyhovel
Zdielať na

Na špecializovaný súd predviedli zadržaných mužov z Tiposu. Návrhu na väzbu sudca nevyhovel

BANSKÁ BYSTRICA / Do Banskej Bystrice v piatok ráno priviezli dvoch vysokopostavených mužov, ktorých zadržali v utorok v TIPOS-e. Oboch mužov už vyšetrovateľ obvinil, sudca po dlhých hodinách rozhodol, že do väzby nepôjdu.

Šéfa štátnej akciovky Jána Barcziho a bývalého člena dozornej rady a šéfa IT oddelenia Miloša Preleca priviezla polícia na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici pred 09:00 hodinou ráno. 

Sudca rozhodoval o návrhu na vzatie do väzby pre oboch mužov niekoľko hodín. Napokon budú predsa len trestne stíhaní na slobode. "Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu pracovisko Banská Bystrica nevyhovel návrhu prokurátora a rozhodol tak, že inžiniera J.B a magistra M.P. prepustil zo zadržania nakoľko nezistil existenciu dôvodov väzby. Rozhodnutie nie je právoplatné, nakoľko prokurátor podal proti rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR," informovala TV JOJ hovorkyňa špecializovaného súdu Katarína Kudjáková. Polícia ich ešte v utorok zadržala a v putách vyviedla z budovy TIPOS-u v Bratislave. 

Samotné výsluchy pred sudcom pre prípravné konanie trvali zhruba hodinu. Kým šéf akciovky vypovedať odmietol, Miloš Prelec vypovedal, že nikdy nekonal protizákonne. Obaja tak večer odišli zo súdu v sprievode svojich advokátov, šéf akciovky obvinenia komentovať nechcel.

Policajti sa zamerali na pranie peňazí cez pasívne hráčske kontá na súkromné účty v banke. Už tento rok na jar preverovali zamestnanci rezortu Ministerstva financií problém s údajným prepieraním peňazí. Veľký počet hráčov mal zneužívať dieru v systéme. Po kontrole sa vtedy v správe Ministerstva financií uvádzalo, že takýmto spôsobom si špekulanti mohli preprať cez pol milióna eur. Suma prepratých peňazí za roky fungovania deravého systému je pravdepodobne oveľa vyššia. "Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v prípade poškodenej lotériovej spoločnosti obvinil z trestného činu porušovania pri správe cudzieho majetku a z legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Prokurátor špeciálnej prokuratúry predložil podnet na ich väzobné stíhanie," informoval Michal Slivka, hovorca prezídia PZ SR. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy